Bosse Karlsson och Alf Fransson har gjort filmen om ”den blyge” för Lerbäcks hembygdsförenings räkning. På söndag är det premiär i Askersund.

”Så minns vi ”den blyge”-Levi Karlsson är rubriken för ett program i Folkets hus Askersund på söndag kväll. Och visst var det på tiden att Askersundsiktaren Levi får en helkväll i Askersund, där han bodde större delen av sitt liv. Men han kom från Lerbäcksbygden. Hembygdsföreningen i Lerbäck kommer att visa en nyinspelad film om ”den blyge”. Vidare blir det diktläsning i massor och sång. Just nu finns en utställning om den blyge i biblioteket.

Jag hade själv äran att få bli intervjuad av Alf Fransson och Bosse Karlsson i den nya filmen. De ville höra mej berätta om mina möten med ”den blyge”. Och det hände några gånger under årens lopp. Det jag minns bäst kanske var från en Konsumstämma där Kungsörsparet Sven-Åke Andersson och Gunilla Dahlman, skulle framträda med tonsatta dikter av Levi. De reste land och rike runt med ett sångprogram. Paret som jag kände ganska väl döpte senare om sig till ”Amris”.

Levi hade aldrig hört låtarna som Sven-Åke hade tonsatt och var naturligtvis nyfiken på hur det lät. Sven-Åke och Levi hade brevväxlat med varandra men aldrig träffats. Jag ringde till Levi och frågade om han inte ville följa med på Konsumstämman och lyssna. Det skulle vara roligt tyckte han, men visste inte riktigt hur han skulle ta sig till stämman. Det löser sig förklarade jag, eftersom jag har bil. Bland annat hade Kungsörsparet tonsatt dikten ”En kverulant”.

”Det är roligt att någon vill tonsätta mina dikter” förklarade Levi, anspåkslöst när vi åkte till stämman.

När vi åkte hem var han mycket nöjd och belåten.

”Det lätt bra var”, var hans kommentar.

Gunilla Dahlman och Sven-Åke Andersson i sällskap med ”den blyge”.

Av en händelse hittade Sven-Åke en diksamling av ”den blyge” hos sin mormor. Han tyckte att det var rena guldgruvan. De flesta av dikterna hade en naturlig rytm och lätta at tonsätta tyckte Sven-Åke.

Levi var 85 år när jag förde samman honom med Sven-Åke och Gunilla. Då hade han slutat skriva dikter med ålderns rätt ansåg han. Men det blev ändå elva diktsamlingar med teckningar av ”den blyge. Och en mängd annan konst.

Säkert blir det en mycket intessant föreställning på söndag i Askersunds Folkets hus

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.