Ett gammalt vykort från Askersunds torg

Torget på 50-talet

Askersundarna älskar och hatar sitt torg. I det senare fallet är det särskilt personer som bär skor med höga klackar. För några år rustades torget upp ordentligt. Problemet är att en del tyckte det blivit sämre, men det är inte riktigt rättvist . Kommunen gjorde med hjälp av statliga pengar en handikappsanpassning. Inte på själva torget, men runt omkring.

Från början var det meningen att det var själva kullerstenstorget som skulle rustas. Det fanns pengar avsatta till det. Sedan kom staten in i bilden. Tyvärr blev det då inga pengar över till kullerstenstorget,

när det andra delarna runt torget hade fått en ansiktslyftning. Lite av kullerstenbeläggningen fixade man till, men inte allt. Under den här tiden var det också lite svängdörrar vad gällde chefsbefattningen på tekniska. Och det gjorde inte saken bättre.

Det har funnits nästa lika många förslag på hur torget ska se ut som innevånare i Askersund. En del har till och med föreslagit asfaltering, men det måste ha varit mera på skämt, eller efter glad kväll på krogen. Centrala Askersund är av riksintresse och då får det inte hända något som förstör stadsbilden. Redan i dag finns det en del gamla synder vad beträffar affärsskyltar som borde ha åtgärdats. En del gamla fina hus vid torget förstörs av stora fula affärsskyltar. Ett lysande undantag är café Tutingen.

Men det är inte första gången torget i Askersunds diskuterats. Under en period fanns det mycket delade meningar om torghandeln. En del ville ha bort den helt för att ge plats för bilar. Som tur var blev det inte så. Ett torg utan handel vore allt bra futtigt. Nu är torghandeln begränsad till ett hörn av torget. I början av 80-talet drev sosseföreningen i Askersund kravet om ett bilfritt torg. Kristdemokraternas ungdomsförbund hakade på direkt. Förslaget ledde till heta diskussioner. Förslagsställarna möttes med ord som ”befängt” och ”idiotiskt” . Det blev heller aldrig något bilfritt torg.

Ibland kan jag tycka det är lite märkligt att kosta på torget fem-sex miljoner och sedan täcka allt med parkerade bilar…I många städer är torgen nästan bilfria eller nästan bilfria. Nu är det en ny översiktsplan på gång och där finns idéer om att få ett mera levande torg än i dag har jag hört berättats. Bland annat med kiosker, servering och några flera vackra träd. Målsättningen är att torget ska bli en naturlig samlings-och mötesplats. Hur parkeringsfrågan ska lösas har jag inte hört. Som tur är det inte så långa avstånd i Askersund.

Det ska bli spännande att följa arbetet med den nya översiktsplanen. Blir det som vanligt att de starkaste rösterna kommer att avgöra hur planen ska utformas, eller kommer det att gå till på något annat vis innan förslaget ska klubbas igenom ? Hur starka är politikerna och hur tungt kommer den vardaglige askersundarens röst att väga? Politikerna har bjudit in till samtal om den nya översiktsplanen och fler ska det bli. Och det är ju bra.

Här kommer ett antal torgbilder från 50-talet:

Pelle Landin i full färd med stensättning

Kungabesök 1953

Turistvärdinnorna fanns på torget på 50-talet

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt