Andreas Larsson från Askersund leder det svenska skrinnarlandslaget vid OS i Vancouver. Den somriga bilden är från landslagets cykelläger på Mallorca. Andres är numera bosatt i Göteborg.

Lagtempolaget som Andreas leder, betsår av Johan Röjler, Joel Eriksson och Daniel Friberg.

Bild:Skridskoförbundets hemsida.

Askersund blir representerad vid OS i Vancouver den 18-28 februari. Förre Askersundsskrinnaren Andreas Larsson ska leda lagtempolaget i de olympiska spelen. Sedan några år tillbaka är han landslagstränare.

Andreas började sin skrinnarbana i Askersund. Han var en mycket bra sprinter. Läromästaren Birger Magnusson, som då hade hand om skridskoåkarna i Askersund, är säker på att Andreas tillhört den allra översta skrinnareliten om han lagt på ett kol extra vid träningarna. Han hade talangen för att bli hur bra som helst.

-På den tiden fanns det ingen landslagsupplägg för oss i min ålder. Det fanns inte så mycket att sträva efter. Jag åkte fyra Världscupstävlingar, men blev aldrig riktigt bra upplyste Andreas, när jag talade med honom i telefon från Göteborg.

Andreas är numera bosatt i Göteborg.

Som landslagstränare har Andreas haft ett tufft jobb, men det börjar lossna nu. Det är länge sedan Sverige hade med tre skrinnare i ett OS. Och som till och med har chans på en medalj i den ädlaste valören.

Jag trodde att Andreas var den förste askersundare som deltagit i en olympiad, men vid lite efterforskningar visade det sig att jag hade fel. För snart 100 år sedan deltog kapten Ivan Törnmark vid OS i Stockholm. Han ingick nämligen i det svenska skyttelandslaghet 1912. Han blev femma . Han missade bronsmedaljen med bara två skott. Det grämde honom länge. Törnmark var också given till olympiaden 1916, men då kom kriget emellan.

Kapten Ivan Törnmark deltog vid OS i Stockholm 1912 i skyttelandslaget. Han blev femma.

Men nu handlar det om Andreas Larsson och hans tre duktiga landslagskrinnare, Daniel Friberg, Motala, Johan Röjler , Örebro och Joel Eriksson, Göteborg. Askersund har också varit förutseende när det gäller just skridskosporten. Det finns till och med en gata döpt efter skridskoåkare Skrinnargatan. Från början var det nog mera tänkt för att hylla bandysporten. Gamla IP låg strax intill Skrinnargatan. Den skylten blev också användbar när askersundarna hade framgångar i sporten. Det finns en del bilder plåtade just under den skylten på duktiga skrinnare.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt