Skylten visar in till EFS sommarpardis.

Sommarbild 1996

Januari 2010

Pastor Lasse Skogsén, Magnus Elf och Asta Carlsson vid ”Sommarhemmet”.

Så här i den stränga vinterkylan behövs ett sommarhem. Var lugna. Jag har letat upp ett vid Gårdsjön strax norr om Askersund, bara ett stenkast från vattnet. Tyvärr var det inte så mycket sommar där heller, även om namnet ”Sommarhemmet” ute på vägskylten värmde lite. Men under årens lopp har det varit mycket värme i och runt huset. Det är nämligen EFS-församlingens eget sommarparadis.

Det var i maj månad 1946 som EFS tog beslut om att bygga sitt eget sommarhem. Området var helt igenväxt. Det gick bara en liten stig ner till tomten och vattnet. För en billig penning kunde EFS köpta tomten av medlemmen Gerhard Lund. Den 13 maj påbörjades bygget. Redan vid midsommar kunde det första mötet hållas.

Idén till bygget kom från dåvarande pastorn, Olle Samuelsson. Han kom från en församling i Norrland, där det fanns ett liknande hus. Samuelsson visste vilken nytta den församlingen hade haft av sitt sommarparadis. Pastor Olle var bara 30 år när han drev igenom bygget. Ganska imponerande. ”Sommarhemmet” byggdes till på 50-talet. Stället med närheten till Askersund har blivit et populärt utflyktsmål och då inte bara för medlemmarna. Många askersundare åker ut till ”Sommarhemmet” för att bada och sola. Byggnaden ligger mycket vackert. I omgivningarna har också villaområdet Lustenrust växt upp. Badbryggan utnyttjas av de boende i området.

”Jag var med och grävde för grundstolparna. ”Sommarhemmet” uppfördes av medlemmar och fri arbetskraft. Hela bygget med inredning och allt kostade runt 3 500 kronor” , har en av de verkliga trotjänarna inom EFS, Magnus Elf , berättat för mej.

Varje år ordnar EFS ett sommarläger för barn vid Gårdsjön. Intresset har ökat för varje år. För at klara anstormningen av barn , brukar EFS också hyra in ett stort tält. Nästa år kan EFS hålla 65-årsjubileum för tillkomsten av ”Sommarhemmet”.

Som vanligt har grannen och vännen Leif Linus bidragit med några äldre bilder från 1946.

Bilderna från Leif Linus stora arkiv

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.