Fåglarna hemma i trädgården på Ugglegatan har fått konkurrens om rönnbären. Av en älgtjur! När jag tittade ut genom fönstret i dag morgon stod en älg och mumsade på bären i högsta välmåga. Det var lite skumt ute men det gick ändå att få en bild med en liten digitalkamera. Bara som bevis.

Älgen stod lugnt och stilla och åt de goda bären på gargeinfarten. Tyvärr kom hemtjänstpersonalen och skrämde bort skogens konung med sin inhyrda bil. De hade väl varit ute på något serviceuppdrag hos någon ”brukare” som det som elegant heter. Och var naturligtvis tvungna att åka vidare .

När bilen kom på gatan joggade älgen över till grannens rönnbärsträd. För att sedan fortsätta vidare i bostadsområdet på jakt efter nya rönnbärsträd. Det här hände på onsdagsmorgonen. Och det var en älg. Ringde till grannen Östen som är jägare, och han tittade ut och konstaterade detsamma som jag. Det var en älgtjur. Vår katt Alice blev mycket uppjagad av vad hon såg under trädet vid postlådan. Hon som jag har väl aldrig sett en älg på så nära håll. Jo, kanske på Skansen, men då var de lite halvslöa. Men det var inte vår Trettondagsälg.

Synd att det inte var en varg. Det hade varit trevligt att få se en sådan också på nära håll. Om det nu finns några kvar….

TILLÄGG 15 JANUARI:

Delar av älgen som besökte oss på Ugglegatan under Trettondagshelgen har kommit tillbaka. När jag var ute på min springrunda runt Gårdsjön i fredags hittade jag ett av älgens horn. Bara några minuter innan jag kom hade älgtjuren tappat ett av sina små horn. Det fans färskt blod kvar på hornet. Att det var just den älgen som besökte Ugglegatan råder det ingen tvivel om. Älgen har varit synlig just i det skogsområdet strax norr om Lustenrust.

Dagen innan hade jag träffat kommunens jägare Christer Bergqvist. Vi pratade lite om älgen som varit på vår garageuppfart. Då nämnde han att älgen borde ha tappat sina horn, men det hade han inte gjort när jag tog bilden i trettondagshelgen. Inte långt från hornet jag hittade fanns också fullt med tallkottar på vägen. Ringde också och berättade för Christer vad jag hittat. Han förklarade då att det andra hornet också fanns i närheten . Tappar älgar ett horn ser det till att också bli av med det andra. Annars blir det snedbelastning på huvudet. Och vem vill ha det….

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt