Kantor Nils Björck mannen bakom musikskolan i Askersund
För några månader sedan invigde Askersund sitt nya kulturhus i gamla Samrealskolan på Norra Bergen. Det skedde under pompa och ståt. Och med bandklippning av landshövdingen. En person som absolut inte för glömmas bort i det här sammanhanget är kantor Nils Björck. Han finns inte kvar i livet längre, men hans insats lade grunden för dagens musikskola i Askersund. Och inte bara det. Nils startade simundervisning för skolbarn i början av 30-talet. Han var också ordförande i hembygdsföreningen mellan åren 1962 och 1977.
Björck gjorde också en stor insats för barnens simundervisning i Askersund
Den stora insatsen för hembygdsföreningen gjorde han när det gäller flyttningen och bygget av den så kallade Klockargården i Hembygdsgården. I runt tal skaffade han fram 140 000 kronor genom att gå runt med listor och gå på dem som han visste hade pengar. Och var intresserad av hembygden. En del med mycket pengar gjorde stora omvägar för Nils när de såg honom på stan. De ville inte bli av med sina pengar.
”När jag kom till Askersund 1932 var jag faktiskt erbjuden lägenhet i Klockargården, där den låg utmed Storgatan. Jag ville ha en del ändringar gjorda innan jag flyttade in, men det tyckte kyrkorådet blev för dyrt, så därför flyttade jag aldrig in”, berättade Nils , för mej en gång.
40 år senare fick han dock ändringarna gjorda, även om huset då stod på en annan plats.
Gamla kallbadhuset tyckte Nils Björck var en pärla. Han tog ofta med sig sina elever dit.
Simundervisning var en annan sak som låg honom varmt om hjärtat.
”När jag kom till stan 1932 blev jag mycket förvånad över att det var så många barn som inte kunde simma. I Askersund med närhet till vatten fanns det ändå möjlighet att lära sig. På den tiden fanns något som hetta Askersunds simsällskap och de hade också hand om simundervisningen .
Undervisningen skedde vid kallbadhuset och det var bara några få barn som deltog. Jag tyckte det var underligt eftersom man ändå hade en lärare anställd för 125 kronor i månaden.
På den tiden fick man också betala tio öre gängen för att bada i kallbadhuset. Det var mycket pengar på den tiden, så därför skrev jag till kallbadshusföreningen och föreslog att man skulle slopa avgiften för barn. Det gjorde man också och bara några veckor senare var det ett 60-tal barn som deltog”, omtalade Nils, för mej vid ett tillfälle.
Senare övergick undervisningen i kommunal regi.
Men det var på musikens område Nils gjorde sin största insats för Askersund. Sonen Per har fört arvet vidare med glans. När Nils kom till staden på 30-talet fanns ingen musikundervisning i skolan, men det ändrade han på snart.
”Jag tyckte synd om ungdomarna som stod på stan och inte hade något att göra. Jag köpte en tonett för fem kronor och försökte intressera barnen för att spela. Intresset blev över förväntan. Efter några år blev det blockflöjt. Intresset växte och jag försökte få pengar till verksamheten av skolstyrelsen, men det fanns inga pengar. Då vädjade jag till riksdagsman Matteus Berglund om hjälp och han ordnade så vi fick pengar ur något som hete ”öl-café-fonden”.
Kommunala ölcafeét vid Väderkvarnsgatan där Jakobssons radio finns i dag. Ungefär där mannen på bilden går.
På den tiden fanns det ett kommunalt ölcafé (där Jakobssons radio finns i dag vid Väderkvarnsgatan). Tuff föreståndare var Bertil ”Bubban” Johansson. Tuffheten behövdes säkert när gubbarna hade tagit några pilsner för mycket. Ju mera öl ”gubbarna” drack, ju mera pengar fanns det i fonden. Och det dracks mycket öl, men inte av ungdomar som i dag. Utan det var ”ölgubbarna” som konsumerade. Ska man dra det hela till sin spets så har dessa gubbar också en liten del i dagens musikskola, även om de inte stod i speciellt hög kurs på den tiden när de satt och halsade pilsner hos ”Bubban”. ”Ölgubbar” var fult på den tiden.
Bertil ”Bubban” Johansson, var en hård men rättvis bas för det kommunala ölcafeét.
På skolan fanns inget piano, men det ordnade Nils fram. Tillsammans med två fröknar på skolan-Sandström och Bergström- samlade de in pengar.
”Ett piano kostade i alla fall 3 000 kronor. Vi samlade papper och hade en massa andra saker för oss som gav pengar. 1951 hade vi fått ihop 4 800 kronor och köpte ett piano. För pengarna som blev över åkte vi på skolresa”, har Nils , berättat.
Varje år i sin egen klass bildade också Nils en barnkör. På det viset fick han med alla i undervisningen.
”Jag tyckte alltid att alla skulle vara med i musikundervisningen, därför att musiken ger så otroligt mycket. Finns det något finare än när en klass tillsammans kan sjunga och spela. När jag hade musikundervisning slapp ingen undan”
Nils hann också med att komponera ett 30-tal barnvisor, som kampsången ”Hej här kommer vi igen”
Kommunalrådet Per Eriksson invigde kulturskolan för några månader sedan i gamla Samrealskolan.
Nils satt också i kyrkofullmäktige i 40 år och han var kyrkoorganist i 42 år. Tillsammans med IFK:s bandytränare Karl-Ivan Appelgren startade han också den populära skolbandyn i Askersund.
Alla som gick i skolan för Nils Björck vet att han var sträng men rättvis.
”Jag har aldrig varit arg på något barn i skolan. Men ibland kunde jag bli arg på deras uppträdande”, upplyste Nils, mej om.
Jag har själv haft Nils som lärare i något som hetta fortsättningsskolan. Den pågick i några veckor på sommaren. Varje dag fick vi gå till gamla kallbadhuset för att simma. Det fanns en herr -och damavdelning. Minns att vi ibland kickade in på damerna. Det ledde till att Nils knackade på hos damerna och frågade om vi inte kunde få titta ordentligt så vi slapp tjuvkika. Han var trött på att hålla kollen på oss grabbar.
PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.