Så här såg det på Villagatan i Askersund i början på förra seklet. Axel Fägerholm vid sin sommarbostad. Lägg märke till den lilla runda tallriken över dörren. Det är en gjuten bild på Hjalmar Branting. Fägersro var namnet på stället.

Samma hus 2010. Det finns inte mycket kvar av Fägerholms hus. Man känner dock igen själva köksingången från Fägerholms tid.

I Askersund fanns en gång i tiden en skorstensfejarmästare vid namn Axel Fägerholm. Sagor brukar börja så, men det här är på riktigt. Fägerholm var en färgstark person som många äldre personer i stan minns fortfarande. Han ägde och bodde i ett hus på Villagatan i Askersund fram till 1945, för att sedan flytta till en lägenhet. I det utbyggda huset bor i dag före detta postmannen Claes Bagge med fru.

Huset har genomgått en fantastisk utveckling sedan det byggdes i början på 1900-talet. Från att ha varit en sommarstuga har huset förvandlats till en modern femrumsvilla.

Skorstensfejarmästare Axel Fägerholm i sina glans dagar.

Inspirerad av sin bror som hade kommit från Amerika byggde Fägerholm sitt sommarparadis. Han hade bostad inne staden, i hörnet Hospitalsgatan –Lilla Bergsgatan, men ville komma ut på landet till helgerna. För att få lite lugn och ro från stadens jäkt och stoj. Villagatan var verkligen landet för skorstensfejarmästaren. Och för många askersundare också för den delen. Askersundarna skrattade åt själva byggstilen på huset. Det var inte så vanligt att man byggde snedtak på en sommarstuga på den tiden, men brodern från Amerika hade övertalat Fägerholm att bygga i den stilen.

År 1945 köpte Tore och Lisa Westlin huset. Minns att Lisa drömde sig tillbaka till åren på Fägersro som var namnet på Fägerholms ställe. Lisa och Fägerholms dotter lekte ihop som barn.

”Jag minns att vi gick på utflykt till Fägersro på söndagarna”, berättade Lisa en gång för mej.

”Det låter kanske konstigt , men stan var så liten då och Fägersro tyckte man låg gräsligt långt bort då”.

Tobakshandlare Tore Westlin och hans fru Lisa köpte Fägersro 1945. De var bekanta med sotaren.

För den som inte kommer ihåg var Westlins butik låg så visar den här bilden det tydligt. Den låg i korsningen Stöökagatan-Stora Bergsgatan. I dag är Nordiska inrymd i huset.

När Tore och Lisa sedan fick chansen att köpa huset slog de till direkt.

”Det fanns en fin kakelugn i huset, med näckrosor som mönster i kakelplattorna. Det hade Fägerholm gjort själv och det var mycket orginellt”, omtalde Lisa för mej.

Lisa Westlin sålde huset 1966, sedan maken Tore hade dött. Efter en kort tid styckades den stora sommartomten av så det fick plats ytterligare en villa.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.