Henry Johansson var under många år Frälsningsarméns förgrundsfigur i Askersund.

Fräsningsarmén hade stor ungdsomsverksamhet. Och naturligtvis var Henry ledare.

En kall vinterkväll på 30-talet beslutade sig Henry Johansson för att tjäna Gud. Det hade varit några hårda år med sprit och elände. Henry styrde sina steg till Frälsningsarmén i Askersund. Där föll han på knä och bad om at få tjäna sin Gud och bli frälsningssoldat. Sedan dess tvekade han aldrig i sin tro. Fram till sin död stod han troget varje fredag inne på Torghallen och sålde Stridsropet och samlade in pengar i sin bössa för människor i nöd.

Bilden är från 1964. Frälsningsarméns lokal vid Hospitalsgatan till vänster.

Henry sköte under många år alla löpande ärenden i sin församling. Han var alltid en soldat som kämpade i de främsta linjerna. Frälsningsarmén startade sin verksamhet i Askersund 1888 första gången. Efter några år upplöstes verksamheten. Det fanns nämligen inget som helst stöd bland stadens styrande när det gällde arméns insats. År 1909 nystartade Frälsningsarmén i Askersund. Tyvärr fick församlingen ge upp till slut. Den 3 augusti 2008 höll kåren sitt sista möte. Församlingslokalen vid Hospitalsgatan är nu såld och har förvandlats till hyreslägenheter.

Frälsningsarmén har förvandlats till hyreslägenheter och fastigheten har också bytt färg.

Mot slutet av sin levnad var Henry mycket orolig för arméns framtid. Det pratade han ofta om när vi träffades. Och det gjorde vi ofta.

”Vi ber Gud om kraft och att det ska komma yngre människor att ta över. Vi har inte haft någon officer i Askersund på många år”, beklagade sig Henry, för mej många gånger.

Sorgligt nog slog Henrys profetior in. Det verkade inte som någon där uppe hade lyssnat ordentligt på Henrys varningar. Några få äldre medlemmar orkade inte hålla igång verksamheten vid armén. Fastigheten från 1911 krävde också stora pengar i underhåll. Pengarna behövdes istället till arméns stora sociala engagemang både i Sverige och i världen. Men Henry kämpade så länge han orkade. Och visst saknas han inne på Torghallen på fredagarna. Han hörde liksom ihop med fredagsinköpen.

Armén höll sitt sista möte i den gamla lokalen 2008. Huset är från 1909.

Frälsningsarmén har alltid hört till markandsbilden i Askersund. Och armén gör det fortfarande , även om det nu är kårmedlemmar från andra håll som ställer upp med sång. Under många år var också ungdomsverksamheten stor. Församlingen hade en egen blåsorkester. Arméns musik har alltid varit medryckande.

Många Askersundare jobbade för armén när det begav sig. Bland annat Kalle med kryckorna. Han sålde Stridsropet.

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt