Tingshuset i dag. Vykortet längst upp visar en bild från 1902, då flickskolan fanns i huset. Poststämpeln visar 1902. Inte 1908 som i bevarndeplanen.

En av Askersunds mest pampiga byggnader är gamla Tingshuset utmed Storgatan i kvarteret Prästgården. Ägare till fastigheten är Askersundsbostäder. Istället för att döma brottslingar i huset, har det förvandlas till ett trevligt hyreshus. I början på seklet fanns också en flickskola i huset, så det som bor där och har lite fantasi kan säkert höra historiens vingslag i trappuppgången.

Men det har varit lite knepigt att bestämma åldern på huset genom åren. Det har funnits en del olika bud. I Askersunds bevarandeplanen står det att huset uppfördes 1908, samt renoverades 1970. Och det har jag och många med mej litat i alla år. Men jag har ändrat mej. Beviset kom vykortssamlare Hans Engwall till med mej för några år sedan. Han visade upp ett vykort på Tingshuset som var poststämplat redan 1902! Tydligare bevis går inte att om nu inte det var fel poststämpeln.

Så lätt kan en hushistoria ändras. Som tur är finns det gamla vykort att ta till för att reda ut det hela.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.