Den blyge, Levi Karlsson, diktade om det mesta. Även om luciabråket i Askersund på 50-talet.

Luciadikten

Det går att bråka om allt man vill. I mitten på 50-talet blev det till och med stort bråk om luciafirandet i Askersund. På den tiden var lucia en stor högtid som nästan berörde alla. Lottakåren och Askersunds -Tidning, hamnade verkligen i luven på vandra. IFK Askersund blev också indragna i bråket. Det hela ledde bland annat ledde till att Levi Karlsson ”den Blyge”, skrev en dikt med tillhörande teckning om bråket.

Levi Karlsson i sin slöjdaffär vid Storgatan i Askersund

Jag är inte helt insatt i det hela, men jag tror det var så här. Lottakåren hade abonnemang på luciafirande och vilka som skulle ställa upp som kandidater. Kåren valde ut kandidaterna som sedan presenterades i Askersunds-Tidning. Det hela hade pågått sedan 1942. Några redaktörer på tidningen vill ha en större bredd på uttagningar och ville göra det på sitt vis. Då ihop med IFK Askersund. Men det skulle man inte ha gjort. A-T drog sig ur det hela och lottorna utsåg sin egen lucia utan tidningens inblandning. Det var säkert inte roligt för den stackars lucian. Året efter tog nystartade Askersundsbygdens Tidning med redaktör Johannes Kjerrström i spetsen över det hela. Minns att han gjorde ett stort nummer av det hela, samtidigt som han gick hårt åt sin gamla arbetsplats, Askersunds-Tidning.

Namnet på den första officiella lucian i Askersund var Margareta Johansson. Hon arbetade som damfrisörselev på Vilstrands Damfrisering. Lucia med tärnor och tomtar satt på en smyckad vagn som drogs av sex lottor. Senare byttes lottorna ut mot hästar och bilar. Lions tog senare över arrangemanget och så är det även i dag. Röstningen i tidningen på lucian plockades bort för ett antal år sedan. Tävlingar i av det slaget hörde inte hemma i dagens jämställda samhälle ansåg tidningsledning. Och det var väl riktigt. Problemet i en liten stad som Askersund var också att kandidater med många släktingar och stor familj nästan alltid vann. Det var nästan avgjort i förväg. Några var verkliga lågoddsare. I dag utses lucian genom lottdragning.

Luciafirande på stan i dag är inte så stort som det var förr, men ändå en trevlig tradition som Lions försöker bevara. För den som vill veta mera om luciafirande i Askersund genom tiderna har föreningen Gamla Askersund gjort en liten trevlig skrift där alla lucior finns med. Men bråket som jag skriver om ligger lite utanför den skriften.

Passar också på att lägga ut lite luciabilder för att påminna lite om gamla tiders lucia.

1943 års lucia, Kaite Karlsson

Askersundsbygdens -Tidnings luciakandidater 1956

Yvonne Blomgren, Askersunds-Tidnings egen lucia 1956

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.