Klipp från fotbollscupen i Närlundahallen

Leif Henka Johansson debuterade som domare i Helgcupen. Sedan fick han störe uppdrag liksom Leo Hirverud på bilden.

För 30 år sedan tog jag initiativet till att starta en fotbollscup för kommunlagen i Närlundahallen mellan jul och nyår. 1979 var ett litet testår. Ingen visste om det skulle bli någon fortsättning. Jag tog tidning till hjälp med annonser och medaljer. Det blev mycket lyckat. Hallen fylldes med folk under fyra dagar. På den tiden fanns det inte så mycket att göra för folk som var lediga mellan jul och nyår. Innefotbollen blev ett helgalternativ så gott som något. Det roliga med cupen är att den överlevt i 30 år! Annandag jul är det dags igen för årets upplaga, med hela 20 lag. Och visst är jag lite stolt över att cupen fortfarande lever och är mycket populär. Det hade kunnat gått sämre.

Vid starten 1979 var det två lag från varje klubb i kommunen. Lite senare kom också damlagen med i cupen. Iden till cupen fick jag genom ledare för IFK Askersunds ungdomslag. De hade varit på en cup i Borås som var mycket trevlig. Jag tyckte då man skulle starta något liknade i Askersund. Lennart Roos skaffade fram reglerna från Boråsturneringen. Vi ändrade lite för att det skulle passa in i Närlundahallen. Jag pratade med några klubbledare och då främst Rune Pettersson från Skyllberg hur det hela skulle läggas upp.

Och så var det här med domare. För 30 år sedan behövdes ingen sanktion från förbundet när det gällde domare. Jag pratade med Leo Hirverud och Leif Henka Johansson och de ställde också upp. Båda fick senare domareuppdrag högre upp i seriesystemen. Närlundhallen där folk satt nära och förklarade hur domsluten ”egentligen” skulle vara, kunde inte ha varit en bättre läroskola .

Vi enades också om att klubbarna skulle turas om och hålla i arrangemanget. Så fungerar det än i dag även om det nu bara är Askersund och Skyllberg turas om. Klubbar har försvunnit och en del har inte kunnat få fram nog med folk att jobba med turneringen. Men arrangemanget har gett en del pengar i klubbkassorna genom åren. Hallen fick jag låna gratis mot att det var fri entré. Och så var det också under en lång period.

Efter ett antal år ville inte några av kommunklubbarna var med längre som arrangörer. Och då drog jag och tidningen oss ur det hela. Det blev inte längre något kommunmästerskap, utan andra klubbar bjöds in. Jag hade inte något emot andra klubbar , men för tidningens räkning byggde det på ett kommunmästerskap. Turneringen fortsatte dock som vanligt och det är ju mycket trevligt. Med inbjudna lag och en lite lagom entré. Och tidningen har naturligtvis bevakat arrangemanget genom åren. Ibland stort och ibland smått, allt beroende på vad det funnits för andra nyheter. Jag har varit med och fått kritik och beröm för båda sakerna.

Julcupen håller på i tre dagar och visst kommer jag gå dit och se några matcher. Idrottsintresset finns kvar och så är det ju ändå 30-årsjubileum. Det får väl också bli en korv med bröd och mugg kaffe som vanligt. Det blir väl en bra jubileumsmiddag….

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt