Sören Niklasson och hans praktbygge inspirerad av boken Hatt-Stugan

I Elsa Beskows bok byggde den snälle tomtenissen upp en näverstuga när barnen hade bränt ner hattstugan.

”Det var en gång en liten tomtegubbe, som bodde i en gammal mossig stubbe.

Den gubben var skicklig må du veta, att plugga skor och meta”.

Så börjar Elsa Beskow sin populära bilderbok, Hatt-Stugan. Det är en bok som inspirerat träskulptören och vännen , Sören Niklasson, att bygga egna sagostugor som väckt stor uppmärksamhet i media och hos allmänheten. Bland annat fanns den första stugan med i det populära TV-programmet ”Sommartorpet” för några år sedan. Stugorna som Sören bygger är precis en sådana som snälla tomten byggde åt barnen i boken, när de bränt ner Hatt-Stugan. Möjligen skiljer sig inredningarna lite från originalet. I sagan finns ingen öppen spis som i Sörens stugor.

”Som barn hade jag läst boken och tyckte att tomtenissen var mycket sympatisk. Han hjälpte barnen i deras olycka utan att bli arg. Ett extra plus var att tomten i boken fanns i vardagen och inte bara någon gång om året på julafton som är vanligt”, förklarade Sören, för mej en gång.

Sörens hus-och då handlar det inte bara om Hatt –Stugor- är fantastiska byggen, med massor av smådetaljer. Den första sagostubben han byggde var av plywood, gammal rivningsvirke, betong och stockar som han sågat till med motorsågen.

Snidar-Sören är en man som lämnar få personer oberörda. Alltid har några idéer på gång. En del helt fantastiska som ingen kan tro är genomförbara. Men ofta sågar han det hela i land. Tyvärr har Sören åkt på en del smällar i livet när han rest och haft sina uppvisningar. Och då han skapat sina jättelika träskulpturer. En del har säkert berott på honom själv, men många gånger har det varit mycket dåliga rådgivare som bara var ute efter att sko sig på Sörens konstnärskap. Sören är en ivrig man som vill att allt ska hända fort. Kommunala byråkrater är inte mycket för honom. Då tröttnar han. Och då blir det pannkaka av allt.

Han har försökt etablera sig i Askersund med sin trollpark men där kom man aldrig fram till något beslut och senare i Laxå. I Laxå började han också bygga men även den gången sprack det av olika anledningar. Många inom kulturen har också sett ner på hans skapelser. Det är helt enkelt inte rumsrena anser man. Men sådant brukar Sören bara skratta åt. I dag bygger Sören sin park i Karlsborg vid campingen. Och det fungera utmärkt enligt honom själv. Säkert blir hans en turistattraktion till våren.

Anders ”Lillen´” Eklund var inne och hälsade på mej när jag jobbade på tidningen. En verklig bjässe.

Scott med mästarbältet. Han tränade hemma hos Sören inför en viktigt match.

Sörens stora intresse vid sidan av sitt konstnärskap är boxning. George Scott tränade hemma hos Sören då han bodde i Vretstorpsskogarna. Det var inför en viktig match. Jag var där med tidningskollegan Lotta för ett reportage. Eliten av boxningsexperter fanns också på plats inbjuda av Sören. Han har alltid varit duktig på reklam. Vi fick se Scott slå på en sandsäck. Efter det bjöd Sören på korv med bröd. Han hade fyllt en stor gryta med korv. Tyvärr fick kollegan Lottas hund Melvin alldeles för mycket korv av boxningsfolket. Det blev vi varse om i bilen när vi åkte hem till Askersund. Sören hälsade också på Ingemar Johansson ibland. Det var hans store idol.

Vid ett tillfälle hade han med sig storboxaren Anders Lille Eklund in på redaktionen. De skulle senare stråla samman med George Scott på en krog i Vretstorpstrakten för att göra upp om en eventuell boxningsgala. Nu blev det inte mycket med det. Scott och Lillen blev osams och tog till knytnävarna. Tyvärr fanns det ingen ring och domare i lokalen. Jag var själv medbjuden, men tackade nej. Hade helt enkelt inte tid. Och tur vad det kanske. Men bråket var inget som Sören var inblandad i.

Vi har fortfarande kontakt ibland med varandra. Det händer att Sören ringer och berättar om sina planer och vad han har på gång. Själv är jag dålig på att höra av mej och då inte bara till Sören. Det är en av mina stora svagheter.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.