Församlingarnas anslagstavla i Askersund brukar var välfylld med affischer

Församlingarnas anslagstavla i Askersund i närheten av ICA-juoren har ingen bra balans just nu. Och ändå står det ”bra balans” på huset intill tavlan

Den lutar och så växer det en buske framför tavlan. Men det viktigaste fungera ändå. Församlingarnas affischer syns. En och annan profan affisch har också smugit sig in. Så här till jul är det också dags för mej att skriva lite om kyrkorna i stan. Medlemmar och pastorer har jäktiga dagar framför sig. Julen är ändå den stora högtiden. Och det handlar inte bara om att handla.

EFS kyrka vid Gårdsjögatan invigdes 1968.

Askersunds har många gånger kallats för ”Sveriges Jerusalem” eftersom det fanns och finns ett stort antal friförsamlingar. Men Askersund är inte ensam epitelet. Många andra städer i Sverige har kallats för samma namn. Jönköping är en av städerna med samma beteckning. Precis som för många andra föreningar och organisationer är det svårt att behålla medlemmarna och få nya. Men de som finns kvar i Askersund kämpar på med ungdoms-och mötesverksamhet. Frikyrkoförsamlingar har ofta också stora egna lokaler som kräver underhåller och kostar stora pengar. Men det brukar skötas ideellt. Det är bara att lyfta på kepsen för det.

I mitt jobb som journalist hade jag ofta kontakt med frikyrkofolket och församlingarnas pastorer. Ofta var det trevliga möten, även om jag själv aldrig varit med i gemenskapen som jag vet finns där. Men det beror inte på frikyrkofolket. Det beror på mej. Men respekten är stor för de som är engagerade inom församlingarna. Precis som för de som vill åka till Ullared eller åka med Ålandsbåtarna, naturligtvis utan alla annan jämförelse. Tycker inte att man ska sätta sig på för höga hästar och döma ut folk för det och det.

En del församlingar har jag haft mer att göra med än andra. Som Jehovas Vittnen och Maranta. Under många år var Jehovas Vittnen de på jakt efter en möteslokal. Församlingen tänkte bygga nytt och jagade tomter. Byggplanerna föll och istället köpte de gamla tvätten vid Solhag väster om Askersund. Medlemmarna gjorde en enorm upprustning bara på några veckor. En imponerade insats av medlemmar från alla Sveriges hörn. En lite udda episod hände när församlingen sökte bygglov på en tomt strax norr om Askersund. Det kom in proteser mot bygget med en något annorlunda motivering. De som protesterade menade att det var ingen idé att ge församlingen bygglov eftersom ”Jehovas Vittnen alltid pratade om att jorden skulle gå under när som helst”. Det skulle vara bortkastat arbete med ett nybygge…

Många julaftnar besökte jag också EFS-församlingen vid Gårdsjögatan i mitt jobb. De bjöd in ensamma och de som inte följt den raka vägen i livet precis. Vem har gjort det förresten…. Församlingen bjöd på julmat och lite julgemanskap. Jag tyckte det var ett mycket äkta och sympatiskt drag som var värt at skriva om. Senare tog RIA över det hela. Mannen bakom det hela var Magnus Elf. Visst hade han medhjälpare, men han var den drivande. På senare år har jag haft mycket kontakt församlingens präst, Lasse Skogsén, som också jobbar på ett sätt som jag beundrar. Han samlar in julklappar till barn i Öststaterna som i stort saknar nästan allt. Heder åt Lasse som bara fortsätter och fortsätter med sitt jobb. Och han har fått askersundarna att ställa upp.

En person som skrivit om ”Missionshus och kapell i Väckelsens Askersund” är Olle Bergström. Boken kom ut tidigare i år i ArkivCentrums regi. Han beskriver noga väckelserörelsen och dess byggnader i Askersund. Med väckelse menar han i det här sammanhanget ett personligt religiöst uppvaknande hos ett stort antal människor. En mycket intressant bok för alla som vill veta mera om församlingarnas historia i Askersund.

I bloggen har jag plockat med lite av varje i bildväg, som kanske kan intressera. Allt kanske inte hör ihop, men ändå…

Pingstkyrkan i Askersund vid Storgatan. I förgrunden Askersunds mest onödiga farthinder.

Bilden är från 1938.

Bilden är från 1926. Pingstförsamlingen har dop vid Stavahagen

PS! Kommentera gärna. Det skulle var trevligt