Familjen Cassels Volvo från 1930 rustades under fem år. 2007 rullade den gamla fina bilen in genom Stjernsundsallén igen. Nu kan den beskådas som ett utställningsföremål på godset. Men den går att använda om det skulle vara så.

Innan bilen kom in i familjen Cassels liv var det hästar. På bilden en ung Oskar Karlsson till höger vid ett fotobesök i Askersund.

Bilden kommer från Leif Linus Larssons arkiv

Nåden Augusta Cassel använde inte Volvon så ofta. Det blev någon tur in till Askersund ibland med betjänten Oskar Karlsson när det skulle handlas eller när det var dags för högmässa i landskyrkan

Slottsfru Augusta Cassels fina Volvo från 1930 stod i vagnsskjulet vid Stjernsund under många år utan att så många tänkte på den. Men i början på 2000-talet såg landets Stor-Volvoklubb till att bilen rustades upp. 2007 var Volvon klar för att rulla in i slottsallén igen. Precis som på nåden Cassel och betjänten Oskar Karlssons tid. Sedan dess är bilen ett intressant besöksmål. Och den rullar precis som förr om det skulle vara så.

Familjen Cassel hade beställt bilen i en särskilt mörk färg. Normalt hade inte samma typ av bilar den färgen. Upprustningen underlättades av att originaldelarna fanns kvar på Stjernsund sedan bilen rullade. Det var bara däcken som byttes ut. De gamla däcken finns dock kvar som reservdäck. Intresset från Volvoklubben för att få gamla fina bilar rustade i åkbart skick är stort.

Bilen använde nåden Cassel när hon skulle in till Askersund och handla. Eller när hon skulle till gudstjänsterna i landskyrkan på söndagsförmiddagarna. Betjänten Oskar Karlsson sprang runt och öppnade för nåden. En del äldre askersundare minns säkert när den stiliga Volvon parkerades i centrala staden då nåden skulle handla. Volvon användes inte särskilt mycket. Några längre resor var det aldrig tal om vad jag har fått berättat. Men det här var ju också långt innan de stora köpcentrumen i Örebro, Motala och Ullared byggdes. Men förmodligen hade inte Augusta åkt dit även om de hade funnits…..

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.