Gustav Adolf Johansson lämnade Askersund och Sandbäcken 1937. Han flyttade till Borås och slog igenom som konstnär. Gustav Adolf har haft utställningar över hela Sverige och är representerad i många kommuner och på ett stort antal museer.

Den här tavlan är från 1989. Gustav Adolf finns är medlem i Grafiska sällskapet där Sveriges främsta grafiker finns samlade.

Börje Sandelin var också en mycket skicklig grafiker. Hans bilder var mörka och mycket speciella. Här är han på hemmaplan uppe på Norra Bergen.

Folke Dahlberg, är känd för de flesta askersundare genom sina böcker , torrnålsgravyrer och för torgbrunnen i Askersund. Det finns nu ett sällskap som för hans konstnärskap vidare

Askersund har begåvats med tre mycket skickliga grafiker som gjort sina namn kända över hela Sverige, men också internationellt. Folke Dahlberg och Börje Sandelin, är kända av de flesta som är lite kulturintresserade. Dahlberg om inte annat för torgbrunnen i Askersund. Den tredje av konstnärerna från Askersund är Gustav Adolf Johansson. Han kanske inte är så känd i Askersund men så lämnade han också bygden redan 1937. Och han har bara haft några få utställningar på hemmaplan genom åren. Men han är stor ute i Sverige. Gustav Adolf är den ende av de tre som finns i livet.

Gustav Adolf som nu fyllt 97 har varit bosatt i Borås sedan han flyttade från Askersund. Han är uppväxt vid stället Sandbäcken strax norr om stan. I familjen fanns förutom föräldrarna sju barn, sex pojkar och en flicka. Gustav Adolf är medlem i Grafiska sällskapet, som är en samling av konstnärer från hela Sverige. ”Grabben ” från de enkla förhållandena vid Sandbäcken är representerad i olika samlingar runt om i Sverige, bland annat Nationalmuseum, Värmlands museum, Borås konstmuseum, Statens konstråd, Grafikens hus, Centralpostens konstsamling, samt i en rad kommuner. Naturligtvis finns några konstverk av Gustav Adolf också i födelsekommunen Askersund. Själv har han inte riktigt kläm på var hans tavlor är placerade. Men hans förhoppningen är att tavlorna hänger på platser väl tillgängliga för allmänheten

-När jag flyttade till Borås 37, så undrade farsan vad jag skulle göra i den ”hålan”, berättar Gustav Adolf när vi pratas vid i telefonen för några dagar sedan.

Gustav Adolf arbetade först som yrkesmålare, eller ”plankstrykare” som han säger själv. Under den tiden hade han också börjat teckna. I början på 40-talet studerade han vid ABC-skolan och fick då också ett Parisstipendium. Sedan har det rullat på. Gustav Adolf målar vardagsnära motiv. I tornålsgravyrerna träder en lyrisk stämning fram genom den rika gråtonskalan. Han har en fantastisk förmåga att fånga olika stämningar i sin grafik.

-Vi är bara två kvar i familjens stora syskonskara. Brorsan Erik , som är tre år yngre , och så jag. Erik finns på ett äldreboende i Askersund sedan en del år tillbaka, upplyser Gustav Adolf i telefonen från sin lägenhet i centrala Borås.

De flesta askersundare känner nog Erik bättre än sin konstnärlige bror i Borås. ”Sandbäckarn”, som Erik alltid kallats för av folk i stan, är känd för sina hästtransporter och sina travhästar.

-Det är roligt att du minns mej och vill skriva några rader om mej och min konst, säger Gustaf Adolf , blygsamt.

Första gången jag träffade honom var på en utställning vid Galleri Vättern i Askersund. Det var i mitten på 90-talet. Årtalet har både jag och Gustav Adolf glömt bort. Men trevligt var det i alla fall. Så mycket minns vi. Och konstnären har fortfarande många trevliga minnen från sin uppväxt i Askersund som han berättar om.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt