Så här gick det till i Askersund hamnkvarter i början på 1930-talet. Ibland plockade stans duktiga tyngdlyftare på sig boxningshandskar för att gå en match. På bilden är det Torsten ”Ljungåsarn” Larsson och Walfrid Gustavsson, som visar upp sina stilar.

På 1930-talet fanns det en tyngdlyftarklubb i Askersund med en rad duktiga lyftare. Askersunds Atletklubb var namnet. Fler av lyftarna tillhörde Närkeseliten och tog hem ett antal DM-titlar. De mest kända namnen var Bertil Nordlund, Torsten ”Ljungåsarna” Larsson, Erik Pettersson, Algot Widing och Sven Johansson.

Men på en gammal bild trodde som jag fick trodde jag också att det fanns boxning på programmet inom Atletklubben. Men jag hade fel. En man vid namn Walfrid Gustavsson berättade för mej att bilden bara var arrangerad.

”Atletklubben hade sin träningslokal vid Hamncaféet. För det mesta tränade vi tyngdlyftning där, men på skoj drog vi på oss boxningshandskar och pucklade på varandra. Ibland gick det väldigt hett till” berättade Walfrid för mej.

Det har alltså gått väldigt hett till i Askersunds hamnkvarter en gång i tiden. Det mest upphetsande som händer i dag är när änderna slås om några brödbitar. Nej, annat var det på 30-talet när Walfrid och de övriga gänget dammade på varandra så det stod härliga till det i en källarlokal i hamnen.

Ett faktum är när vi nu är inne på boxning är också att Ingemar Johansson och hans bror Rolf gjorde uppvisning på gamla IP i Askersund på 50-talet. Och jag var där, men minns inte särskilt mycket av uppvisningen. De var ute på en landsomfattande turné efter Ingemars framgångar i ringen.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt