Inne i skogen vid kolarängen i Åmmeberg gömmer sig en unik katolsk kyrkogård. Här begravdes de utländska ”gruvpamparna” från bland annat Holland och Frankrike.

Här vilar Leo Muckenhirn tillsammans med sin dotter Concordia. Leo dog 1906.

Etienne Corsy är en av många fransmän som kom till Åmmeberg för att arbeta vid gruvbolaget. Han var kassör och kontorschef. Han dog 1914.

Mellan träden vid Kolarängsudden i Åmmeberg gömmer sig en hemlig kyrkogård-katolska kyrkogården. Där begravdes en gång i tiden de utländska gruvpamparna. Eftersom ”utlänningarna” var katoliker fick de inte begravas på en protestantisk kyrkogård. Därför var gruvbolaget Vieille Montagne tvungna att ställa i ordning en katolsk kyrkogård.

Joel Haugard har i sin bok ”En belgisk gruva vid norra Vättern” skrivit om några av ”pamparna”. Albert Teodor Schmidt var bergsingenjör i Zinkgruvan i 37 år. Innan dess hade han avlagt en bergsingenjörexamen i Freiburg. Han hade också haft praktik vid olika bergverk i Tyskland. Efter pensioneringen flyttade han till Norrköping. Ingenjör Schmidt dog 1906 och begravdes på katolska kyrkogården i Åmmeberg.

Etienne Corsy från Marseille anställdes som bokhållare 1872 efter ha varit frivillig i tysk-franska kriget. Etienne började läsa medicin men avbröt studierna när han fick jobb på ett järnvägsbolag i Paris. Han slutade där när han fick plats vid gruvbolaget i Åmmeberg. 1902 övertog han platsen som kontorschef efter Henri Tillemans, som då pensionerades. Corsy avled 1914 och vilar också på katolska kyrkogården.

Den mest kända gruvsläkten i Zingruvan är familjen Muckenhirn. Det finns många med det efternamnet fortfarande kvar i bygden. De är aktiva och duktiga på olika sätt. Leo Muckenhirn, född 1836, i Baden –Baden, var gruvfogde i Zinkgruvan. Han hade flera barn med sina tre fruar. Sonsonen Leo-med samma namn som sin farfar- berättade en gång att han inte så visste så mycket farfar gruvfogden. Men det hans mamma hade berättat hade bara varit gott. Leo hade själv aldrig arbetet i gruvan utan bara som borrsmed.

Leo den äldre vilar tillsammans med dottern Concordia på katolska kyrkogården i Åmmeberg. Leo dog 1906, 70 år gammal. Dottern var bara sex år när hon avled.

För den som inte varit på den gömda kyrkogården är det värt ett besök. Det är en vacker plats med mycket gruvhistoria.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.