På gamla IP i Askersund fanns det omklädningsrum under läktaren intill planen. På moderna Solberga IP saknas ett rum att ta plats i under halvtidsvilan. Det är unikt. Bilden är från 40-talet och Askersund gästades av ett utländskt fotbollslag. Fanbärare är Erik Jonsson och efterhonom kommer målvakten Pelle Johansson.

Både IFK Askersunds A-lag och B-lag i fotboll är klara för uppflyttning i seriesystemen. IFK spelar i femman nästa år. Det trots att det ännu återstår några seriematcher. Därmed är också IFK unikt nog det enda kommunlag som återfinns i en högre serie än övriga lag. Tror aldrig det hänt tidigare. Det har funnits lag i samma serie tidigare, men ofta har det var Skyllberg och Närkesberg funnits några serier högre.

Tyvärr är Skyllberg redan nu klara för nedflyttning i sexan. Närkesberg kämpar för sin överlevnad i sexan. Åmmeberg hamnar i mitten på sexan.

Solberga är en fin anläggning med massor av välskötta gräsplaner, men det fattas en viktigt sak. Nämligen en byggnad nere vid huvudplanen som spelarna kan gå in i vid halvtidsvilan. Det är unikt med en plan som saknar ett sådant utrymme. I dag får spelare och domare sitta ute på gräsmattan i halvtidsvilan hur än vädret är.

Ombyte sker uppe i omklädningsrummen på Solberga ett stycke ifrån gräsplanerna. Det är inget fel på det före och efter matchen. Men i halvlek borde det finas ett rum vid planen. Som jag ser det är bara att göra en fortsättning på kioskbyggnaden vid huvudplanen. Då är allt löst. Har alltid tyckt att det varit konstigt att det inte planerades in sådant utrymme när Solberga byggdes i början på 80-talet. Det måste ha saknas idrottsfolk i den planeringen.

Några tycker kanske att tränade fotbollspelare ska orka gå några hundra meter upp till omklädningsrummet i halvtid. Men av erfarenhet vet jag att det inte funkar så i lägre serier där halvtidsvilan är kort. Det är lagom att gå upp i omklädningsrummen på Solberga för att återvända efter några minuter till andra halvlek.

Tycker det var synd att kommunen inte flyttade med den gamla fina läktaren från gamla IP upp till Solberga. Den var från 1925. Skyllbergs IK har vårdat och jobbat med sin läktare från 1939. Läktaren har blivit en pärla på Skyllbergsvallen. Alla som spelat på gamla IP minns säkert hur trevligt det var att byta om under läktaren på gamla IP. Närkontakten med publiken var perfekt. Som spelare fick man både ris och ros när man gick in på planen eller efter avslutad drabbning. Och på vintrarna kunde man höra genom taket publiken trampa sig varma inför matcherna.

Mitt råd är att omgående bygga till kioskbyggnaden med ett enkelt vilorum. Det är ju stora planer för området på gång redan nu. Kanske det kan bli några bräder över? I värsta fall får väl kommunen eller föreningen köpa ett partytält som räcker till för två lag. Om det finns sådan…

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt