Annonsen är från 1947.

Småcirkusar som gästar Askersund är det ganska gott om nu för tiden. Hela stan brukar tapetseras med affischer, från norra till södra infarten. För i tiden var Cirkus Rolando en återkommande gäst i Askersund varje år. En cirkus som ägdes av bröderna Johansson från Skåne.

Cirkus är en konstart som kämpar på för att överleva. Och nu för tiden utan vilda fruktade djur. Det är förbjudet att frakta runt och visa upp sådana djur på cirkus. Men småcirkusarna gör så gott de kan för att locka folk till cirkusplatsen i Strandparken ut mot Haga.

När jag växte upp var cirkusplatsen ute på gamla idrottsplatsen. För oss grabbar var det alldeles för dyrt att komma in och se de spännande föreställningarna. Men det fanns en chans att få en fribiljett om vi hjälpte till att bära grejer när tältet skulle resas. Och det hände ibland att vi kommer över några fribiljetter.

Men faktum är att de riktigt stora cirkusarna också har varit i lilla Askersund. 1947 var faktiskt Cirkus Scott i stan. Tältet var rest ute på gamla idrottsplatsen. Då hade cirkusen gjort ett uppehåll i besöken på tio år. Andra världskriget kom emellan. Många av artisterna kom från olika håll i Europa och det var svårt att få över artister under krigsåren. Vad jag har fått fram var det också sista gången Cirkus Scott var i Askersund. I fortsättningen valde ägarna platser där de större järnvägarna fanns. Den smalspåriga järnvägen mellan Lerbäck och Askersund räckte inte till för cirkusar av Scotts storlek. Det blev bara bilburna cirkusar som kom till Askersund i fortsättningen.

PS! Kommenetera gärna. Det skulle vara trevligt.