Tage Gevert var den stora stjärnan i lokalrevyn på 40-talet.

Ragnar Wetter var halvproffs som artist när han kom till Askersund under värnplikten. Han var mannen bakom den populära revyn. Han blev senare helproffs.

Föreningen Gamla Askersund satsar hårt inför hösten enligt hemsidan och tidningsartiklar. Flera projekt är på gång som ska dokumentera gamla Askersund. Bland annat en kartläggning av stadens nöjesliv. Det är en aktiv förening, som jag kunde fortsätta att skryta på lite om. Men eftersom jag är en gnutta jävig så slutar jag här. Jag är nämligen ersättare i styrelsen.

Själv tänkte jag lämna ett litet bidrag till nöjessidan i den här bloggen. Det handlar om ”Turisthotellet Bomsesund”. Det var en revy som Askersunds Scensällskap, satte upp i mitten på 40-talet. Och den spelades inte bara på A.H.F-biografen (nuvarande Folkets hus), utan den gick på turné runt i Sydnärke. Efter några års turnerande i Sydnärke, blev man dock tvungen att lägga ned revyn. Ekonomin hade rasat. Det var dyrt att åka taxi med fyra bilar till varje föreställning.

Mannen bakom revyn var Ragnar Wetter. Han kom till Askersund som värnpliktig och var redan då halvproffs som artist. Han visste hur man skulle skriva revyer. Senare hade han ett showband som turnerade med olika kända artist. Snoddas Nordgren var en, sångerskan Lily Berglund var en annan. Han var också med i några filmer. När ”Turisthotellet Bomsesund” spelades upp för första gången 1943, var det fullsatt i biograflokalen. Gamla Askersunds-Tidning öste lovord över revyn. I feta krigsbokstäver kunde man läsa ”Askersundsrevyn blev en succé”.

En av revyns verkliga humorister var askersundaren Tage Gevert. Han finns inte kvar i livet längre. Jag träffade honom många gånger. Och vid ett tillfälle berättade han om sitt revyliv. Han plockade då också fram lite klipp och bilder från de ”gyllene åren”.

”Från början var jag med i SSU:s teatergrupp. När Ragnar Wetter kom till stan blev det fart på det hela. Jag gjorde succé som Hitler och som skolpojke i en annan av revyns 34 tablåer”, berättade Tage för mej.

Maj-Britt (Johansson) Ferneborg, var en av de stora stjärnorna i revyn. Hon var borta från Askersund i många år, men har flyttat hem och är aktiv i Askersunds föreläsningsförening.

”Rollen som skolpojke var väldigt rolig att göra. Varje gång magistern frågade något skulle jag svara ”Anton-Pelle”. (”Anton-Pelle var en känd askersundare och krögare som ordnade det mesta i staden på den tiden). Du kan ge dej på att publiken hade roligt. När vi började revyn köpte vår kassör ett kassaskrin till våra pengar. Det sista året vi körde kunde kassören hade de få kronor som blev över i sin egen plånbok” , skrattade Tage när han berättade.

Vid något tillfälle hade jag också kontakt med Ragnar Wetter för att prata om hans tid i Askersund med revyn. Det han mest kom ihåg var att det fanns väldigt många vackra flickor i Askersund.

”Men jag har också ett roligt minne från den tiden handlar om Bertil Boo. Han hade börjat sjunga lite smått och jag frågade de andra grabbarna i revyn om vi inte skulle ta med honom. Nej det blir alldeles för högtidligt om han ska vara med fick jag till svar. Några år senare slog han igenom som sångare med dunder och brak som alla vet. Det var en av mina största tabbar som revymakare”, upplyste Ragnar.

Bertil Boo platsade inte i loklarevyn. Det skulle bli för högdidligt med honom på scenen

Revymakaren Wetter hamnade så småningom som välbeställd krögare på Väröbacka Värdhus . När jag talde med honom för ganska länge sedan hade han lämnat turnélivet men han skrev fortfarande lite kupletter åt primadonnan Git Gay. Och han minns också mycket väl sin revykompis från Askersund, Tage Gevert. Revyns stora stjärna.

Ragnar Wetter turnerade ofta med dåtidens mest populära artister.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.