Brottet vid Brännlyckan i Hammar är cirka 50 metrer djupt. År 1927 började brytningen

I många svenska hem finns det säkert liknande mortlar som skiftar i vackert grönt. Marmorn till köksredskapet kommer från Brännlyckan i Hammar

Marmor finns på många olika platser i Sverige, men den vackra mörkgröna marmorstenen finns bara vid Brännlyckan i Hammar. Banker, hotell, teatrar, slott och herrgårdar har stått i kö efter den mörgröna marmorn från Hammar. Golv och vägar pryds med vackra åldrande plattor. Även inom byggbranschen har trycket varit stort efter grön marmor genom åren. I många svenska hem finns också mortlar tillverkade av den gröna marmorn från Hammar.

Marmorgolv som lades i början av 30-talet är fortfarande lika fina. Mannen bakom fyndigheterna var Birger Lundgren, Askersund. Han avled i mitten på 80-talet. Det var i mitten på 1920-talet som Lundgren upptäckte den gröna marmorn av en ren tillfällighet. Lundgrens arbete som vägingenjör hade väckt hans intresse för sten. År 1927 började han bryta grön marmor till försäljning. I början av 1960-talet sålde han rörelsen till Yxshultsbolaget i Kumla. Det såldes vidare sedan till Borghamnsten i Vadstena. I dag vet jag inte vem som är ägare och hur mycket som bryts där. Men kanske någon vet…

I slutet på 80-talet var jag med Birger son Bosse ut till brottet i Hammar några gånger. Bosse var nog mera känd än sin pappa, inte minst genom sitt galleri i Askersunds hamnområde. Bosse finns inte heller kvar i livet. Han berättade för mej att som mest var det 22 anställda vid Brännlyckan. Marmorbrottet i Hammar är ungefär 50 meter djupt.

På 1930-talet började marmorn betraktas som lyxvara. Sedan har det svängt under årens lopp. Gruppen dolomitmarmorn har utsetts till landskapssten för Närke av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU). Den gröna marmorn från Hammar ingår i gruppen. Från början utsågs en kalksten, orsten, till symbol för Närke. Efter häftiga protester fick SGU ändra sitt beslut.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt