För att få uppträda i folkparkerna krävde arrangörerna fina affischer. Axel i Mörtsjön som bildade ”Glada spexare” ordnade också en bra affisch.

Stens kvintett med ”Glada spexare” drog alltid mycket folk . Bilden är från 1943 och från vänster syns Bertil Karlsson, Bertil Maxe, Sten Karlsson, Ana-Lisa Andersson-Maxe och Axel Karlsson i Mörtsjön.

Det stora publiknumret som ”Glada spexare” höll sig med var ”Oldboys skiffelgrupp”. På bilden Bertil Maxe, Axel Karlsson och Ingvar ”Vatton” Lundberg.

Alla lite äldre som läser det mins säkert show-och musikgruppen ”Glada spexare”. Mannen bakom gruppen var Axel Karlsson i Mörtsjön, till vardags på den tiden drickesutkörare vid Mörtsjöns bryggeri. Men för lite yngre kan jag berätta att Axel och hans gäng under ett 25-tal år var Sydnärkes stora underhållare.

”Glada spexare” lockade storpublik till festplatserna under många år. De första tio åren höll spexarna mest till i länet. Sedan blev det folkparksturnéer under ett antal år.

”Glada spexare” ställde upp på artistforum i Örebro 1954. Det gick bra och gruppen fick engagemang i parkerna. Eftersom alla hade jobb vid sidan om revyandet, så fick inte parkjobben vara allt för långt bort. Alla var tvungna hem till jobbet morgonen därpå. Axel själv började själv på 30-talet i gymnastikgruppen ”Tre trimmers”. Andra världskriget satte dock stopp för gymnastikgruppens resplaner. Efter kriget bildades ”Glada spexare”. Gruppen uppträdde med ”Sten Karlssons kvintett.

Kvällen började alltid med dansmusik, som sedan följdes av ett kabaréframträdande. Det hela avslutades med dansmusik. Det var en bra kombination tyckte publiken. Men något sådant förekommer inte längre. Tyvärr är det flesta folkparker också borta. Nu är det Finlandsbåtarna som gäller för många artister och grupper. Senast jag åkte med en sådan båt spelade ”Trio med Bumba”. Ni vet de med ”man ska leva för varandra”. Trodde inte de fanns kvar längre som grupp, men där hade jag fel. Såg gänget med egna ögon. Jag är säker på att ”Glada spexare” varit givna på båtarna om det varit i dag.

Många musiker och revyartister gjorde sina första lärospår i ”Glada spexare”. En av de mesta kända är Bertil Boo. Många duktiga kvinnor medverkade också. Under många år var Anna-Lisa Andersson-Maxe gruppens populära sångfågel. Ingvar ”Vatton” Lundberg tillhörde en av klipporna i kabarégänget liksom Bertil Maxe och Sten Karlsson. Axel i Mörtsjön skrev gruppens fyndiga texter. Han var motorn i ”Glada spexare”.

Axel berättade en gång för mej en gång att det var helt otänkbart med sexskämt på den tiden. Skämt om sprit var mera gångbart. ”Glada spexare” gjorde sitt sista framträdande i Åmmebergs Folkets hus 1962. TV hade slagit igenom på allvar. Det kom inget folk till danserna. Folk satt hemma och tittade på nästan allt. Även testbilden.

Själv har jag minnen av ”Glada spexare” från danskvällarna på gamla idrottsparken i Askersund, även om jag var mycket ung vid gruppens genombrott. Och så träffar jag också gamängen Ingvar ”Vatton” Lundberg fortfarande ibland på stan. Han är lika trevlig som han alltid varit.

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.