Sundsängen kallals numera för ”Å-tomten”! För låg där en ishockeyrink och nu en ganska ny parkering. Det finns förslag om ett skolbygge på tomten. Mannen till höger på bilden känner jag väl. Det är min farsa, Sven. Han spolade is både på gamla IP och på Sundsängen. Men varken han eller rinken finns kvar längre

Det finns ett förslag om att bygga en ny skola på ”Å-tomten” i Askersund. Tomten skulle ligga mellan riksväg 50 och Sundsgatan. Namnet ”Å-tomten” har förbryllat många askersundare. Och mej också. Ingen har hört namnet förut. Vad finns det för tomt mellan Sundsgatan och riksvägen som är lämplig för ett skolbygge? Är det inte vatten där?

På mina vandringar i stan och löprundor i stadens omgivningar har jag fått massor av frågor om ”Å-tomten”. För att inte tala om telefonsamtal och E-post. ”Du som gammal journalist borde väl veta vad är för tomt”, har askersundare frågat mej. Men jag var inte säker på läget, eftersom jag inte har tillgång till kommunala handlingar på samma snabba sätt som tidigare. Och jag har aldrig hört namnet tidigare. Jag fick ta nämndsekreterare Lars Thörnquist till hjälp för att reda ut problemet. Han är en vänlig skäl som hjälpt mej många gånger tidigare när jag som journalist sprang och tjatade efter kommunala handlingar på barn-och utbildningsförvaltningen. Saknar de dagliga träffarna med honom.

”Å-tomten” är gamla Sundsängen, där kommunen ganska nyligen byggt en ny parkering. Efter de små båthusen norr ut mot bron till Askersunds by, finns det en bit sanktmark att bygga på. Området i ligger i direkt anslutning till riksväg 50. Tidigare fanns det en ishockeyrink på området, som kommunen spolade upp. Men den försvann när Solberga IP byggdes i slutet på 70-talet.

Ansvariga politiker tycker det är ett mycket spännande och är glad för nytänkandet vad gäller ”Å-tomten”, (Sundsängen) som på sikt också skulle inrymma sporthall och bibliotek. Alternativet Solberga verkar ha fallit bort. Enligt ansvariga är inte det området nog centralt. Skolan skall enligt samma ansvariga politiker vara en mötesplats för alla kommuninnevånare. Och då skulle ”Å-tomten” (Sundsängen) vara ett bättre alternativ än Solberga.

Diskussioner om upprustning av Sjöängsskolan har pågått under många år. Det är nödvändigt att göra något åt skolan. Det har funnits förslag om en total upprustning av den gamla slitna skolan, ett nybygge på samma plats, ett nybygge på Solberga och nu också ett nybygge på ”Å-tomten”, (Sundsängen). Jag väntar med spänning på vad politikerna kommer fram till. Det är kostsamma och svåra beslut. Som ”avdankad” journalist har jag nu rätt att vädra en personlig uppfattning. Om inte Sjöängsskolan ska vara kvar i sitt nuvarande läge, är Solberga ett självklart alternativ för mej. Där finns redan idrottsplaner, omklädningsrum och elljusspår. Att inte läget skulle vara nog centralt tar jag lätt på. Gick förbi där i lördags. Det var full rulle på alla planer, med massor av folk som tittade. På något vis hade de tagit sig dit…. Stadsplanerarna har ju också sagt att Askersund ska växa åt Edöhållet, och då är väl Solberga ett utmärkt alternativ.

Som jag skrivit tidigare tycker jag det är helt fel att röra det nuvarande stadsbiblioteket. Utveckla istället biblioteket. Ge biblioteket större utrymme så de kan flytta upp det som finns i källaren, släktforskning och det lokalhistoriska arkivet. Och skolan ska naturligtvis ha sitt nödvändiga bibliotek. Politiker skulle naturligtvis säga att man skulle spara massor av pengar på att samordna det hela med skolan. Personligen tycker jag att man ska ha råd med ett eget stadsbibliotek. Så fattig får aldrig en kommun bli. Utan ett ”riktigt” bibliotek hade jag inte kunnat läsa hälften av det jag gjort i dag. Efter skolan sprang jag och många med mej som inte hade råd att köpa böcker, till IOGT-lokalen i Askersund där biblioteket var inrymt fört att låna. När sedan kommunen satsade på en egen bibliotekslokal var det rena drömmen. Där fanns nästan allt som man sökte. Precis som i dag.

Det viktiga nu är väl att skolsatsningen kommer igång med det snaraste. Var det än blir för plats. Själv var jag med och skrev när Närlundaskolan skulle byggas i slutet av 70-talet. Det blev en mycket segdragen och infekterad historia som drog ut på tiden. Säkert handlade det om fyra-fem år. Bråket handlade inte så mycket om själva skolbygget utan om skolans gymnastiksal. Ett gäng politiker ville att det skulle byggas en gymnastiksal enbart för skolans räkning. Ett annat gäng ville bygga en ”riktig” idrottshall på något annat ställe. Solberga var ett alternativ. Och som vanligt när inte politiker kan enas blir det en halvmesyr. Kommunen beslutade till slut för att bygga en förstorad gymanstiksal, Närlundahallen. Jo, så var benämningen på den tiden, och ingen blev riktigt nöjd.

Minns att dåvarande oppositionsrådet Karl-Erik Johansson förklarade i en tidningsartikel som jag gjorde, att Närlundaskolan blev ett monument över dumhet i Askersund, men et lärorikt sådant. Enligt honom var ärendet det bedrövligaste som hade behandlats i Askersunds kommun genom tiderna.

Hoppas det går bättre med den nödvändiga satsningen på Sjöängsskolan.