Runt julölen brukar det varje
år vara en stor uppståndelse i media. Men när det gäller julmusten är det inte
lika stort, trots att det är en minst lika viktig dryck på julborden. Alla
mustälskare skulle nog önska att det vore lite mer glamour kring julmusten.
Ingen verkar ta musten på allvar. Den ska bara finnas där. Tänker själva en jul
utan must. Vad skulle barnen säga? Om man nu får skylla på barnen.

I vårt grannland Danmark tar
folk ledigt från jobbet när julölen släps. Åtminstone var det så tidigare. Men
för julmusten är ingen beredd att offra en fridag. Så här års brukar butikerna
nästan skänka bort musten för att locka kunderna

Några som verkligen tar
julmusten på allvar är Krister Sedström och hans medarbetare vid Hammars
bryggeri. Och så har det alltid varit. Vid det lilla bryggeriet tappas
miljontals flaskor julmust varje år. Och trycket efter Hammarsmusten blir större för varje år som går. Hammars julmust är ett måste för de flesta
mustälskare. Men så kör också bryggeriet efter ett originalrecept från 1910.

-Folk känner igen vår must.
Vi använder riktigt socker istället för sötningsmedel. Det blir dyrare för oss,
men också en mycket godare smak, förklarade Krister Sedström, för mej vid ett
tillfälle.

Min fråga var också hur
julmusten smakade just det året. Svaret var enkelt.

-Vår julmust smakar alltid
lika. Folk känner igen den. Det är själva vitsen med det hela, suckade Krister,
som förmodligen tyckte att frågan var helt korkad.

De senaste dagarna har det
funnits en julmusttest i tidningarna. Musten från Hammar fanns inte med i testen,
trots att den är mycket populär. Det var bara de stora drakarna som platsade i
den testen. De som jobbar på det lilla bryggeriet i Hammar är lite besvikna på
att de inte blev uppmärksammade. I en del tester förr om åren har deras must
fått mycket bra betyg.

Hammars bryggeri har i dag
ett 10-tal anställda med chaufförerna inräknade. Krister tog över bryggeriet i
början på 80-talet, efter att ha varit anställd i företaget sedan han slutade
skolan. Han är pensionär nu men driver på verksamheten som tidigare. Klart han
funderar på framtiden ibland, men sådant finns inte utrymme för just nu när det
är fullt upp med julmusttappningen.

Hammars bryggeri har funnits
sedan i början på 1900-talet. Det lilla bryggeriet har märkligt nog klarat
konkurrensen från de stora bryggarbjässarna. Sedström har till och med kunnat
utveckla företaget. Bryggeriet har hittat en lagom kostym. Förr i tiden köpte
bryggeriet flaskor på nära håll vid Hammars glasbruk. Det var praktiskt och
bra. Men i början av 90-talet bommade glasbruket i Hammar igen sina glasugnar.

-Det var synd att en av
bygdens stora industrier försvann. Den första tiden fick vi köpa flaskor från
Moss i Norge. Det tillverkades helt enkelt inte några gröna flaskor i Sverige. Sedan
började flaskorna komma från Danmark, berättade Krister.

Under många år drev bröderna
Olle och Sten Wallin Hammars bryggeri.
På den tiden fanns det ett stort antal drickesbilar som kördes runt i bygderna
för att sälja direkt till hushållen. Men den tiden är förbi när utköraren
knackade på dörren och frågade hur mången läsk och pilsner det skulle vara den
här veckan. För att inte tala om erbjudandet av svagdrickskaggar. Själv jobbade
jag några sommarlov på Askersunds brygger. Det var ett trevligt jobb, men det
gällde at vara tidigt ute på mornarna. Annars kunde utkörare från något annat
bryggeri ställa av dricka i kundernas korgar ute vid stora vägen. Folk ställde nämligen
ofta ut tomglas och ett kuvert med pengar. Tror inte det var så väldigt noga vilket
bryggeri drycken kom ifrån, utom vid juletid. Då skulle musten komma från
Hammars bryggeri och svagdricka från Mörtsjöns bryggeri. Annars tog det hus i
h…..