Eivor Lundqkvist dokumnterade tyg-och trikåtillverkningen i Askersund med en uppsats i början på 90-talet. I bakgrund Askersunds Trikåfabrik vid Stora Bergsgatan.
Karl Nilsson ordnade stora personalfester på Stadshotellet för sin personal. Bilden är från 40-talet.
Lucifirandet var ett givet inslag vid Askersunds Trikåfabrik. Och det fanns många att välja på när det gällde att ta ut en lucia med tärnor. Trikåfabriken var en kvinnlig arbetsplats.
Utlastning vid trikåfabriken. På bilden är det en av tvillingarna Johansson, Nisse eller Johan, som lastar. Jag har dock inte kläm på vilken av de båda som lastar.
Bergqvists yllefabrik fanns i Askersunds hamnområde starx intill gamla Varmbadhuset
Gamla Askersunds stad kunde inte skryta med att det fanns ett stort antal industrier där massor av människor jobbade. Men det fanns ändå tre stora industrier sett i askersundarnas ögon, där de flesta jobbade. Handeln har annars alltid varit det dominerande i stan. Det största industrierna var Askersundsverken (AVA), Askersunds bryggeri och Askersunds Trikåfabrik. Ingen av industrierna finns kvar i dag. I de flesta Askersundfamiljer finns det alltid någon, eller flera, som jobbat på de tre stora arbetsplasterna.
Om Trikåfabriken finns en intressant dokumentation som gjordes av Eivor Lundqvist i början av 90-talet. Det började redan på 1800-talet med A.W Bergqvist yllefabrik som hade ångfärgeri och spinneri i lokaler invid gamla Varmbadhuset i hamnområdet. Et 70-tal personer jobbade där. Fabriken lades ner 1907.
År 1909 startade köpman Karl Nilsson en trikåfabrik i Askersund. Han hyrde praktiskt nog yllefabrikens hus i hamnen. Han hade då haft trikåtillverkning i Lerbäck. Verksamheten flyttades in till Askersund. Nilsson förvandlade lite senare också Askersunds Trikåfabrik till ett rent familjebolag där han själv fick ta hand om disponentposten. Företagets snabba utveckling krävde större lokaler. År 1926 byggdes en ny modern industribyggnad utmed Stora Bergsgatan. Det huset finns kvar i dag och ägs av Kent Oliv. I början av 1940-talet hade ”Trikå-Nisse” -som Karl Nilsson kallades av allmänheten-cirka 160 anställda. Det är väldigt mycket i lilla Askersund.
Karl Nilsson-”Trikå-Nisse” var mannen bakom Askersunds Trikåfabrik. Han avled 1954. Under en lång period leddes företaget av Karls dotter Lisa Fors.
Vid seklets början skedde en förändring i synen på underkläder. Yllet ersattes av bomull. Det var den danska läkaren Carl Ottesen som pratade sig varm för bomull närmast kroppen. ”Trikå-Nisse” nappade på danskens idéer och började tillverka så kallade hälsounderkläder av bomull. Det tog lite tid att övertyga svenska folket om hur bra det var med bomull. En del gick det dock aldrig at övertyga. Askersundsfabriken övergav därför till viss mån sin första specialitet på grund av ”trögfattade” svenskar aldrig förstod fördelen med bomull. Nu blev det istället en satsning på konstsilke.
30-talet var fabrikens glansperiod. Efter Karl Nilssons död 1954 tog riksdagsmannen Matteus Berglund över som disponent. Efter honom leddes företaget av Elias Andersson. Karls dotter, Lisa Fors, tog sedan vid som VD. Det kan nämnas att ”Trikå-Nisse” hade fyra döttrar. Lisa Fors efterträddes av Lennart Sondér fram till 1975 , då han efter ett eget förslag om nedläggning av fabriken tog över sömnasdelen med 26 anställda. Stickeriet och färgeriet avvecklades på grund av lågkonjunkturen på 70-talet. Lågprisimporten på 80-talet ledde en kris som företaget inte klarade. 1985 lades fabriken ned, men återuppstod året därpå som AB Askersunds Teko med ett tiotal anställda. Det gick ytterligare ett antal år innan även det företaget fann för gott att lägga ned. Sveriges stormaktstid som framgångsrikt trikåland var över.
Som vanligt har Leif Linus Larsson plockat fram någon bild till bloggen. Men Linus har på sin egen hemsida en del bilder och intressant fakta om Bergqvists yllefabrik för den som är intresserad.
PS! Kommentera gärna och lägg till fakta. Det skulle vara trevligt