Robert Willén har en stor vykortssamling.
Här några vykort med Askersundsmotiv som Robert ställt ut
Första samlade Robert Willén frimärken i 50 år. När samlingarna var fyllda av märken stämplade i Sverige övergick han till vykort. Det är nu snart 30 år sedan. Nu är han uppe i tusentals vykort med motiv enbart från Askersunds kommun. En verklig kulturskatt. Under tiden har också Robert hunnit med att spela fotboll i Zinkgruvan, varit aktiv tävlingskytt i Skyllberg och engagerad i Askersunds Folkets hus.
Robert har alltid varit en mångsysslare. Bland annat har han spelat fotboll i Zinkgruvan. Han syns längst ned till höger.
År 2000 hade han sin första vykortsutställning i Askersund. Det skedde i biblioteket. Sedan har det hänt några gånger till. Robert är en ordningsmänniska. Han har perfekt ordning på sina kort. Det är inte utan att man blir lite avundsjuk, eftersom jag ständigt får leta efter det jag ska ha tag på. Jo, jag har fått tips om att ordna ett register, men någon måste också skriva in uppgifterna i registret. Om det nu inte finns något dataprogram som sköter allt. Ungefär som när jag hjälper banken att skriva in mina räkningar för betalning.
-Att samla på vykort är mycket mer än att bara samla. Folk vill tala om miljöerna på korten. Vem som bodde i husen och mycket annat. Det är också socialt att samla”, tycker Robert.
Robert har kontakter med en rad andra samlare i landet. De köper och byter kort. Robert är modern i sitt samlande.
-Jag använder Internet. Det fungerar utmärkt. Jag både köper och lägger ut vykort där. En del svåråtkomliga har jag fått den vägen, berättar han nöjt.
Vykortssamlare Willén är född och uppväxt i Mariedamm. Senare kom han till Zinkgruvan. Sedan 1967 bor han i Askersund.
-Från Zinkgruvan finns det fantastiskt många fina vykort. Det berodde förmodligen på att det fanns en mycket flitig fotograf där, tror Robert.
Texten på baksidan av vykorten är mycket givande tycker Robert. Där har han hämtat många kunskaper om bygden och livet där. Både i stort och smått.
Att samla vykort är mycket populärt. Jag känner ett antal personer med stora samlingar. Ofta är de specialiserade på vissa orter och typ av kort. De flesta jag känner samlar på något. Allt från äggkoppar till änglar. Många har ägnat hela sitt liv åt att samla på något. En av tre svenskar lär samla på något. Frågan är vad som driver samlarna i jakten på sina älsklingsprylar. För den som är intresserad av sådant finns det bok med namnet ”Svenska samlare” där en rad personer berättar om sitt samlande. Boken är utgiven av samlarna Kim von Platen och Göran Tull. En mycket trevlig och läsvärd bok. För några år sedan besökte jag Nordiska museet i Stockholm, där man hade en utställning om svenska samlare. Där fanns allt från råttfällor till suddisar. Varje pryl har nästan en samlare.
Det fins en trevlig bok om svenska samlare.
Om jag samlar något själv? Ja, det måste jag nog erkänna. I en av mina bohhyllor finns ett stort antal årgångar av tidningen SE. Den första riktiga bildtidningen som fanns i Sverige. Och jag har alltid varit intresserad av bilder. Rekord-Magasinet och All-Sport är några andra tidningar som jag samlat på mej. Det saknas dock en del, som om någon ligger och trycker på sådana tidningar är det bara att höra av sig till mej. Kanske jag saknar just de tidningarna. Idrottsböcker, fotoböcker och böcker om hembygden finns det också gott om på mina bokhyllor. Så jag är en av tre svenskar som jag nämnde om tidigare.
PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.