Elisabeth Hagbergs föräldrar drev Hagbergs Handel i Åmmeberg i många år. När affären stängdes 1974, lär Elisabeth alla prylar stå kvar. Nu har butiken blivit ett lanthandelsmuseum. Jag besökte julskyltningen vid ett tillfälle.
Allt var inte bättre förr som det ofta sägs, men frågan är ändå inte om julskyltningen i affärerna var bättre? I alla fall var den trevligare och inte fullt så överdådig som i dag. Och så började den i rätt tid. I december. Nu startar de stora varuhusen strax efter semestrarna. Julstämningen hinner bli lite uttjatad innan det är dags för julafton. Det kan jag tycka är lite synd.
Minns själv när jag jobbad i charkuteriaffär på 50-talet. Då var julskyltningen till ”rätt dag” viktig. Och fönstren skulle dölja med gråpapper. Lite av det är tillbaka i Askersund. Själv tyckte jag det var makabert att lägga ut ett rökt dekorerat grishuvud med äpple i munnen i skylten för allmänt beskådande. Men så var det ofta både i skylten och på julborden tidigare. Tur för mej som är lite kräkmagad har den traditionen försvunnit. Med ett grishuvud på bordet var det bara att dra sig tillbaka till någon plats där man slapp se eländet. Jag har fått många julbord förstörd på det viset.
När det gäller julskyltning så är ett av mina trevligaste minnen från Hagbergs Handel i Åmmeberg och ett julreportage. Affären var nedlagd sedan ett antal år bakåt. Men Johan Hagbergs dotter Elisabeth, hade låtit allt vara intakt i lanthandeln sedan nedläggningen 1974. Några år innan jag gjorde mitt julreportage hade Elisabeth öppnat Hagbergs igen , men då som landhandelsmuseum. Ett mycket välbesökt museum.
-Pappa och mamma var väldigt noga med julskyltningen när de drev affären. Skyltning måste vara bra. Pappa var också intresserad av at måla och teckna. Han gjort allt skyltmaterial själv och tyckte det var väldigt roligt, berättade Elisabeth, som vid det här tillfället hade plockat fram dåtidens skyltning.
-Märker att många stannar till och tittar i skyltfönstren. Pappas skyltar är helt unika.
Som barn fick Elisabeth följa med sina föräldrar till affären. Kompisarna var avundsjuka. Alla trodde att Elisabeth fick äta sig mät på godis varje dag. Men så var det inte.
-Mamma och pappa var mycket noga med att jag inte gick och plockade från hyllorna. Det var lördagsgodis som gällde för mej också.
Hagbergs Livs startade redan 1883. Från 1908 och fram till 1974 drevs butiken av familjen Hagberg.
-Det var inte meningen från början att det skulle bli ett museum. Jag skulle bara plocka ordning på alla saker. Några ville komma in och titta. Och så gjorde du reportage . Det blev fler och fler som ville komma in och titta. Till slut tvingades jag sätta upp en lapp om öppettider.
Det ska också nämnas att Hagbergs Handel numera marknadsförs i turistfoldrar under sommarmånaderna.
Butikens stora fina kassaapparat var det enda föremål som inte fanns kvar i butiken, när Elisabeth började titta bland prylarna. Men nu finns den på plats igen. Ödet hade andra planer för den gamla kassapparaten, än att hamna på något ställe där den absolut inte hörde hemma.
-Helt oväntat snubblad jag över apparaten vid en auktion i Askersund. Den blev dyr, men kassaapparaten skulle tillbaka. Det var ju något av en butiks ansikte utåt på den tiden, upplyste Elisabeth, vid mitt julbesök.
Många samlare har försökt köpa föremål av Elisabeth. Svaret har blivit en vänligt, men ett bestämt nej. Det som finns Hagbergs Handel ska vara kvar. Till glädje för alla besökare och för en yngre generation som inte varit med om lanthandelsepoken. Jag kan inte svara på om Elisabeth har fortsatt med julskyltningen. Kanske?
Annons från 1909
Handlare Hagberg
Som vanligt har jag fått en del bilder av Leif Linus Larsson. Andra har jag plåtat själv.
Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.
PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.
PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.
Hej Ove o tack för de fina texter Du skrivit om vår butik! =)
Riktigt roligt oxå att läsa kommentarerna nedan! Tyvärr har jag inte öppet så mycket som jag skulle vilja…Tiden…ni vet. Julskyltarna är undanställda men de finns alla kvar.
Kanske muséet är öppet några söndagseftermiddagar i juli.
Ha det gott!/Elisabeth Hagberg
Ser att min basta van Monica har kommenterat, hon kommer och halsar pa mig i sommar med sin sondotter! Jag minns nar jag fick folja med mamma och handla pa Hagbergs och man fick ge ransoneringskvitton! Och julskyltningen som man langtade efter hela aret. Det ar jatteroligt att lasa allt du skriver om! Du maste absolut lasa Monicas blogg om var barndom i Ammeberg!
Roligt att du har ork och lust att skriva om intressanta saker i din blogg. Jag hade aldrig förmånen att få besöka affären, när den var i full verksamhet, men jag har besökt ”affärsmuséet” och blivit imponerad.
Hej!
Härligt att läsa om fina gamla Hagbergs som jag växte upp med!! Tyvärr har inte museet varit öppet då jag varit där på senare år. Tack för lite nostalgi!!
Monica som växte upp i Åmmeberg 1948-1960
Vad trevligt att minnas Hagbergs, den affären fanns kvar när jag flyttade till Åmmeberg! 1973.