Från 1972
”Det är brist på platser vid de olika pensionärshemmen i Askersund. Ett bevis på detta är de ökade anslagen som sociala centralnämnden tvingas begära. Eftersom man inte kan erbjuda tillräckligt med platser belastas hemhjälpen till åldringarna i större utsträckning. Men när det nya pensionärshotellet i Askersunds stå färdigt i slutet av nästa år kommer det att bli en förbättring.”
Känns det igen det där med ökade anslag till socialnämnden? Det mesta går igen. Ansvariga i den nämnden har slitit med ekonomiska problem mycket länge. Ingressen är faktiskt från en tidningsartikel för 40 år sedan, 1972. Det är bara att konstatera att det är en nämnd som alltid verkar ha fått för lite pengar tilldelade i budgeten. Det går helt enkelt inte att förutspå till fullo vad som kommer att hända. Det ansåg socialchef Holger Källebring 1972 och det anser socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand, 2012.
Det kan vara intressant att gå 40 år tillbaka i tiden och se hur man resonerade då inom äldreomsorgen. Tog man någon lärdom av vad som hände då? I dag är äldreomsorgen högaktuell i Askersund och i många andra kommuner. Debatten rasar.
-Anledningen till att vi tvingas begära tilläggsanslag är att den prutning som gjordes i vår budget tog bort 5 000 timmars hemhjälp. De hade behövts. Tyvärr hade inte politikerna förståelse för våra behov och därför blev det en nedbantning, förklarade socialchef Holger Källebring , 1972.
-Hade politikerna lyssnat på våra önskemål som var exakt uträknade hade det inte behövts några extrapengar, som nu får plockas från något annat, upplyste Källebring, upprört 1972.
Så löd det för 40 år sedan….
Rivning av gamla Norrbergahemmet.
Bild: Kjell Johansson
Glädjen var ändå stort 1972. Det nya pensionärshotellet (Norra Bergens äldreboende) var på gång att byggas. Lägg märke till namnet-pensionärshotellet. Ålderdomshemmet i Finntorp hade tjänat ut. Den gamla träbyggnaden annonserades ut. Under tiden bygget pågick flyttade pensionärerna som fanns i gamla Norrberghemmet till gamla kommunalhuset i Hammar. Det gamla Norrbergahemmet stod färdigt 1931, så behovet av ett nybygge var stort.
-Med tanke på stora antalet pensionärer inom Askersunds kommun så är behovet av ett nytt pensionärshotell stort, förklarade socialchefen den gången.
Vet inte varför han använde orden ”ett nytt”? Det fanns inget sådant hotell tidigare vad jag vet. Då var det ju ålderdomshem med dålig standard som gällde. Det skulle finnas plats för 80 pensionärer. Ett plus var att det fanns uttag för både TV och telefon. Och för den allmänna trivseln skulle det byggas ett sällskapsrum och en altan i skyddat läge.
I övrigt skulle det bli bibliotek, läkarmottagning, matsal en del andra bra utrymmen. Bygget var kostnadsberäknar till 5 miljoner. Till att börja med användes det nya pensionärshotellet som det var tänkt. I dag ser det helt annorlunda ut. Nu handlar det om nedläggning av en avdelning.
Det jag alltid funderat på vid byggen och satsningar av det här slaget, är om ansvariga aldrig tror att folk ska bli äldre och skröpligare. För sådant verkar inte finns med någon plan. De som flyttar in tros alltid att vara i samma skick. Men så är det naturligtvis inte. Vårdbehoven ökar, det behövs mer folk och behoven ändras. Det kan inte komma som någon överraskning. Jag har följt det här på nära håll.
Har plockat med lite gamla bilder för att visa hur det var på den tiden. Kolla noga för snart kan det vara dags för ett nytt äldreboende igen. Vad vet jag? Tror inte att kommuner bygger på samma sätt i dag som man gjorde 1972. I dag är det nog enplanshus som gäller , istället för flera vångar med långa trista fängelseliknande korridorer. Men när Norra Bergens äldreboende byggdes ska man komma ihåg att namnet var ”pensionärshotellet”.
PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.
Visst går det lära lite av historien, men man får ta det bästa. Och med facit i hand är det enkelt för en bloggskrivare att komma med synpunkter. Men visst är det är det tråkigt med långa korridorer. Men så byggdes det på den tiden. Och det var bra då tyckte arkitekterna och beslutsfattarna. Men tiderna förändras och jag har aldrig varit någon politiker, som behövt hantera kommunala pengar. Som sagt, bara en enkel bloggare med facit i handen. Ove
det säger sig självt att det inte går att lära av historien, för då hade vi ju ingen utveckling alls?! Men allvarligt talat så finns det säkert många tips man kan få från historien, men man ska akta sig för att grunda framtiden i det förgångna. När Norra Bergen bygdes så var det ett modernt fint boende för våra äldre. behoven idag är annorlunda. samma ska gäller med våra skolor. det vi möjligen lärt oss är att försöka bygga mer flexibelt, så att lokalerna med något så när enkla ingrepp kan ha andra användningsområden än vad tanken var från början. ett bra sådant exempel är de förskoler som är byggda under 80 och 90 talet. Flera av dem går enkelt att göra om till villor, eller bra tillgängliga parhus för äldre.
Tack för bakgrunds- och historiebeskrivningen! Intressant. Tyvärr har vi lärt att man inte lär av historien. delvis beroende på att omvärlden är elak och hela tiden ändrar spelreglerna vilket gör att man måste vara flexibel och alert för att hitta så rätt som möjligt.Kan konstateras efter bloggläsande att drömmar inte varar för evigt. ”Pensionärshoellet” upplevs nu av många som något som är ovärdigt för oss äldre. Drömmar om kommande äldreboenden, kulturhus m m utvärderas om 40 år av ännu ofödda askersundare. Ska bli intressant att se Dina kommentarer då…..