Musik, improvisation och galenskap i en show med medverkande lokala artister. Sammantaget blir det en föreställning kallad ”Made in Askersund” på lördag kväll i Folkets hus (28/1). Proffs och amatörer kommer att mötas i föreställningen. Arrangör är Jubileumsföreningen.
Ofta brukar musikföreställningarna förläggas till någon kyrka. Inget ont om kyrkor, men det är väl bra att man väljer olika lokaler där folk kan känna sig hemma. Och i ett Folkets hus borde väl alla känna sig hemma. Bara namnet säger det.
Förr i tiden tillhörde nöjes-och sällskapslivet de mera välbärgade i samhället. Så var det förstås också i Askersund. I gamla skrifter om nöjes-och sällskapslivet i Askersund, kan man läsa att man inte spottade i glasen, även om det var dåliga tider. Fester hölls och skålar utbringades gång på gång. I början och mitten av 1800-talet var det vanligt att fira kungliga familjens födelse-och namnsdagar.
Askersundarna kunde ibland få se en skymt av till exempel Carl XIV Johan, när han med stor svit färdades till Stjernsunds slott. Stadens nöjespalats omkring 1860 var det så kallade Sundstedtska huset vid Sundsbrogatan 16. Huset byggdes 1781 av någon i Askersundssläkten Sundblad. I övre våningen inrymdes den så kallade societetssalongen. År 1848 köpte hovmästare Sundstedt huset och drev verksamhet där fram till 1860. I societetssalongen inreddes sedan flera rum. Bland annat bodde teckningsläraren och majoren Hjalmar Trafvenfelt där.
År 1856 bildades sällskapet ”Nytta och nöje” i Askersund. Föreningen blev basen för vinterns nöjen, som dans , musik, sång och föredrag. På tal om teater berättade teatermannen August Blanche i boken ”En skådespelares äventyr” under rubriken ”Avgrunden i Askersund” om ett teaterframträdande i Askersund. ”Hamlet” skulle spelas i ett vanligt uthus med jordgolv. Där Hamlets faders vålnad skulle sjunka ner, gjordes en fallucka och en grop inunder. Men eftermiddagens regn hade fyllt gropen med vatten. När ”vålnaden” sparkade undan luckan och hoppade ner, kom han mycket snabbt upp igen drypande av lervatten till publikens stora förvåning. Men det blev stormande jubel när alla fattat vad som hänt.
I hotellet vid Lilla Bergsgatan inreddes en salong för teater. Där spelades en del föreställningar. Till nöjeslivet hörde också en dansskola med Thora Sax från Köpenhamn som lärarinna, men längre fram i tiden var det fru Almstedt, syster till ”bostonkungen” Theodor Pinet, som undervisade ungdomarna. Skarpskytterkårens fester på Borgmästareholmen var också populära. Senare övertog IFK Askersund ”holmefesterna”.
Fest i Otto Rudebäcks trädgård
Ett stort offentligt nöjesevenemang var också kung Oscar II:s och kronprins Gustavs besök i staden på 1890-talet . Många var engagerade. Ett något beskt eftermäle fick mottagningskommitténs agerande i samband med besöket. Endast vissa personer i stadsfullmäktige hade inbjudits till kungalunchen på hotellet. Fem personer var inte värdiga att representera Askersund vid lunchen. Det väckte ont blod.
Askersunds Fabriks –och Hantverksföreningen byggde sitt föreningshus vid Lilla Bergsgatan 1906 (nuvarande Folkets hus). Där visades också film. Någon har berättat ett minne från en föreställning 1910. Det handlade om det amerikanska inbördeskriget och hette ”Broder mot broder”. En gripande film med en begravning. Musiken till filmen spelades på piano av fröken Greta Larsson. På den tiden var det Lehárs musik som gällde. Fröken Larsson var helt inne på den musik, så till begravningsscenen spelade hon ”Greven av Luxemburg”. Man skulle kunna säga att det blev lite fel.
Hantverksföreningens lokal (nuvarande Folkets hus) i början av 1900-talet
En bio fanns också i Logen Svan vid Norströmsgatan. En gång visades en film i Elimkapellet och det man mindes från den visningen var sjömännens struttande gång över en landgång till en amerikabåt, har någon berättat.
Men som nämnts, på lördag blir det full fart i Folkets hus. Och då skulle helt klart fröken Greta Larssons musik ha passat in.
Som vanligt har Leif Linus hjälpt till med bilder och lite andra klipp. Lägger med ett antal klipp och annonser
Snoddas Nordgren upträder i Åmmeberg
Kumla-Greven med sin orkester Roys
Bertil Boo sjunger på slottstrappan på Stjernsund
Linnea och Ingemar Larsson , på dans ute på Idrottsparken (Linus mamma och pappa)
Dansbanan på gamla IP i Askersund
Tivoli i Askersund 1915
Hembygdsfest med Sune Lundgren med ett gäng dragspelare
Hembygdsfest 1936
Julfest i Hammar. Roland Carlsson spelar och Roy Wallgren med barn lyssnar
PS! Kommentera gärna. Det kanske finns några egna nöjen att berätta om.