Drottning Victoria. En bild från en jubileumsskrift från 1942 då V Gustaf fyllde 85.

Brukssonen från Skyllberg, Axel Waleij, var konstnären som högg drottning Victoria i sten. Axel var skulptören som blev hovskulptör genom livmedikus Puck Munthe. Pappan hette Theodor Andersson. Han var anställd vid Skyllbergs bruk i många år. Waleij är ett vallonnamn som Axel tog efter sin mor. Det är svårt och jobbigt att vara konstnär och heta Andersson. Så var det åtminstone förr.

Axel levde mellan 1897 och 1964. Att hans ursprung var från Sydnärke är ganska okänt. Men ibland har jag stött på hans namn och undrat. Och så hittade jag uppgifter om vem han var och var ifrån han kom. Vet inte hur stort intresse det finns för skulptör Waleij i dag, men hans historia är intressant. Därför tänker jag berätta lite om den i bloggen.

Pappa Theodor flyttade från Skyllberg till Grytgöl i Östergötland där Axel föddes. Bruksledningen blev mycket intresserad pojkens konstbegåvning. Bruket bekostade också Axels utbildning i Göteborgs slöjdförening. Rätt snart sände föreningen honom till Konstakademin i Stockholm. Skulptör Milles bekostade delvis han studier. En triumf för brukspojken blev det, när han fick det så kallade Ungerska stipendiet, vilket möjliggjorde 4 års studier i Italien.

Waleijs skulptur ”Naken flicka” fins i Laxå.

I Rom fick drottning Victorias livmedikus upp ögonen för honom och presenterade honom för drottningen. Victoria var gift med Gustaf V. Hon satt modell för den unge svenska skulptören . Det blev en medaljong den gången och åtskilliga flera senare.

Byster av såväl drottning Victoria som kung Gustaf har Axel huggit i caramarmor. De finns nu i det bernadottska galleriet. På Ölands står hans mest monumentala verk, det sex meter höga monumentet av drottning Victoria hugget i röd granit. Genom drottningen fick Axel en egen ateljé på slottet i Stockholm. Senare fick han byta byta slottsateljén mot en rymligare i Oxenstjernska huset inom slottsområdet. Ett av hans konstverk finns i Laxå döpt till, ”Naken flicka.”

”Leda och svanen” är namnet på den här reliefen

”Hästar”

Axels levnadsöde som speglas i hans konst är intressant. Det är inte var dag kungligheter beskyddar konstnärer på det sätt som man gjorde med Skyllbergsättlingen Waleij. Tyvärr har jag inte hittat någon bild på konstnären, men det kanske dyker upp efter den här bloggen. Inte heller på hans pappa.

Sammanfattar man den här bloggen , så är det inte varje dag en konstnär med rötter i Skyllberg som når drottningens gunst. Och i Laxå finns ett av hans verk. Men det är klart att det också borde finnas ett Skyllberg.

PS! Kommentera gärna . Det skulle vara trevligt.