En 50-tals bild. Ahnérska till vänster

Ahnérska fastigheten i korsningen Stora Bergsgatan-Sundsbrogatan ska rivas vad det lider för att ge plats för ett nytt hus med bland annat hyreslägenheter. Senast det skedde en liknande stor rivning i centrala Askersund var när gamla Stadshotellet tuggades upp av grävskopornas käftar våren 1984. Rivningen lockade stor publik, för att inte tala om auktionen på hotellprylar innan byggnaden revs.

Många av de som följde rivningen den gången gjorde det med tårar i ögonen. De tänkte förstås på alla glada minnen i gamla Statt. Klass 3-bakfickan, var ett andra hem för många. Folk kunde gå in i vardagskläder och ta sig en matbit. I andra delar i hotellet krävdes propra kläder på den tiden. Efter lite mat i bakfickan var det bara att ta upp slipsen ur fickan, gå runt hörnet in till stora matsalen. Någon skämtare sa under rivningen att man nu kunde gå till hotellet utan slips.

Hotellprylarna under klubban. Auktionist är Anders Kindbom

Askersundarna fick chansen att plocka reda på rivningsvirket för at värma upp sina hus med. Vet inte hur många som gjorde det? Proteserna var många och debatten var mycket infekterad innan hotellet revs. En del ville bevara den gamla byggnaden, men ett nytt hotell var på gång vid gamla Marieborgstomten. Det är tidens gång att man river och bygger nya hus förklarade byggnadschef Åke Lindh och kommunalrådet Karl-Erik Johansson, när jag träffade de båda i samband med rivningen.

Karl-Erik Johansson och Åke Lindh

Stadshotellstomten skulle ge plats för servicehuset Linden. Men det fanns motstånd även mot det bygget. Socialdemokraterna, centerpartiet och folkpartiet, var eniga om satsningen och det räckte för majoritet i fullmäktige. I det första förslaget var det meningen att Försäkringskassan, Pressbyrån, Taxi, Svealast och Apoteket skulle inrymmas i de nya lokalerna. Men det blev inte riktigt så. Apoteket kom dit men flyttade efter en tid upp till torget. Kd menade vid det här tillfället att alla kommunens förvaltningslokaler skulle samlas på Rådhustomten och en satsning borde ske där istället för förvaltningslokaler i servicehuset. I dag satsar kommunen på en utlokalisering av vissa förvaltningar. Men det har gått nästan 30 år och det gamla är glömt. Kd tyckte också att det var fel att binda upp hotelltomten för ett servicehus. Det kanske hade funnits andra tomter att utnyttja för servicehuset.

Förre borgmästaren Viktor Bernhagen blandade sig också in i leken. Han var också emot rivningen av gamla Statt. Men det var nog mera av personliga skäl. Han åt ofta sina luncher i hotellets matsal. För det mesta var han själv. Det fanns också en barservering. Jag förklarade för honom att det var enklare att bära hem bordet till honom över gatan, än att protestera mot hotellrivningen. Han var ju ändå ganska ensam på luncherna. Bernhagen tyckte inte att det var något kul skämt minns jag.

Borgmästare Viktor Bernhagen

Bernhagen menade att Askersunds styrdes av personer som inte hade en susning om ekonomi. Kommunen skulle helt enkelt inte ha råd att bygga ett servicehus. Han skrev och också till kommunens revisor om att kolla om det hela.

Alla vet hur historien slutade. Hotellet revs, ett nytt hotell byggdes och på hotelltomten uppfördes servicehuset Linden. Det ska bli spännande att följa debatten –om det blir någon-när Ahnérska ska rivas. Ett rivningsbeslut togs för många år sedan. Efter det har kontorslokaler inretts på övervåningen…..

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara intressant.