Bild från Storgatan 1961

En mycket gammal bild.

Köp en häst! Den uppmaningen har Askersunds kommun fått från en medborgare i Åsbro. Hästköpet skulle ingå i ett klimatprojket med bidrag från Länsstyrelsen. Kommunen skulle kunna använda hästen i skogs-och parkavdelningen tycker medborgaren i sitt förslag. Men inte bara till det. Minitåget skulle också kunna dras av en häst om det skulle vara så. Hästprojektet borde också ingå i kommunen marknadsföring. Allt enligt medborgarens förslag.

”Askersund -en kommun som satsar på miljövänliga hästkrafter”, är mitt förslag i en eventuell marknadsföringskampanj. Vem skulle inte lockas till kommunen av något sådant….

Frågan har ännu inte behandlats i kommunens beslutande organ. Vid kommande fullmäktige ska frågan lämnas över till någon nämnd. Det blir väl tekniska i det här fallet. När det gäller tåget så ligger det på Hembygdsföreningens bord. Allt sådant här tar sin tid. Men vad jag minns är det inte första gången hästfrågan varit uppe när det gäller kommunens skogslag. För ett antal år sedan fanns det också en man som försökte starta hästturer med utgångspunkt från hamnområdet. Men det blev ingen succé. Kanske hästar har kommit mera i ropet nu…..

Ernst Skoog och Håkan Persson vid stationen för lastning.

Hästa-Herman från i början av 60-talet

Bild från rivning vid Sundsbrogatan. I bakgrunden Lejonet.

När jag växte upp fanns det ett antal häståkare i Askersund, så det är ingen ny företeelse. Klappret från Skoogs, Sandbäckarnas, Hästa-Hermans kusar hördes nästan alltid på någon plats i stan på vardagarna. Kuskarna hämtade varor vid stationen åt stadens handlare. På vinter var det snöröjning med hästar som gällde. Naturligtvis hade de också andra körningar. Ofta kom de in hästägare från lansbygden till stan för att handla. Andra hade ärenden till kvarnen. Hästarna var ett trevligt inslag i stadsbilden. Alla kanske inte tyckte om vad de lämnade efter sig på gatorna, men lite skit får man ta som det så vackert brukar heta.

När vi ändå är inne på aktuella djur, kan jag också nämna att en medborgare lämnat förslag om att Askersund ska bli en vargfri kommunen. Är inte riktigt på det klara med hur det ska gå till? Men jag är heller ingen jägare och kan inte något om jakt.

Linus Larsson har hjälpt till med äldre bilder.

Adressen till min hemsida och blogg är: http://ovedanielsson.se/index.html.

PS! Bilderna som finns på bloggen och hemsidan får naturligtvis inte kopieras och användas i andra syften än vad som är tänkt. Det handlar om upphovsrätten. Bara som ett litet vänligt påpekande. Det finns exempel på där man lägger allt på cd-skivor och distribuerar ut massupplagor. Det är förbjudet.

PS! Kommentera gärna ! Det skulle var trevligt.