På 50-talet kom synden till marknaderna i Askersund. Till mångas höga nöje och till mångas förtret. Men allt var oskyldigt. En naken flicka som stod helt stilla. Om inte hade det blivit böter. Bilden är från torgparken innan Centrumhuset byggdes.

Snart är det dags för vårmarknaden i Askersund. Närmare bestämt onsdagen den 28 april. I år kommer det att ske stora förändringar på placering av marknadsstånd. Det har stått i tidningen och då är det sant. Jag har själv jobbat på tidning. Kommunen har i år också lagt ut marknadsarrangemanget på entreprenad. Det är första gången det har hänt.

Så här såg det ut vid vårmarknaden 1986. Torget och stånden var snöklädda. Holger Karlsson grunnar på hur det kunde gå så illa.

Tidigare var det nästan en kommunal lag på att torget först skulle fyllas med 110 platser och sedan utvidgas därifrån. Så är det inte längre. Marknadsplatsen har förflyttas ner mot hamnen och på andra sidan Sundsbron. Och då främst för att locka nya marknadsbesökare. Undrar vad Askersundsmarknadernas grundare Gustaf Vasa skulle sagt om det? Men det var ju så länge sedan han sa det, redan år 1550 så det är nog glömt.

Personligen tycker jag det är en trist utveckling att torghandeln utarmas, men det är vad jag tycker. Enligt ansvariga måste marknaderna förändras och följa tidens gång. Arrangörerna vill locka tonårspubliken till marknaden för att rädda framtida marknadsarrangemang. Men har det gått i 460 år fungerar det nog ett tag till. Med eller utan nymodigheter. Vår-och höstmarknaderna har blivit en stor mötesplats. En del besökare är bara inne i stan två gånger om året i samband med marknaderna för at träffa vänner och bekanta.

För att påminna lite om tidigare marknader har jag med Linus hjälp och med bilder som jag tagit, lagt in lite marknadsbilder på bloggen av nostalgiska skäl.

PS! Kommenetera gärna. Kanske någon har trevliga marknadsminnen att berätta om…..