Tvillingarna Nisse och Johan Johansson. Två kändisar i Askersund.

Nästan varje dag möter jag tvillingarna Nisse och Johan Johansson på stan. Och så har det varit i många år. Men jag är trots det fortfarande mycket osäker på vem som är vem. Men jag är förlåten. Inte ens deras mamma kunde hålla reda på vem som var Nisse eller Johan. Men hon bättrade sig med åren har tvillingarna avslöjat för mej.

Men för askersundarna i allmänhet är det fortfarande näst intill omöjligt att skilja de båda åt. Och då har tvillingarna ändå hunnit blivit 78. Nisse och Johan har skapt sina egna liv, men är ändå mycket beroende av varandra. Sedan de blev pensionärer har de träffats varje morgon på stan. När jag gjorde reportage om de båda för några år sedan var rutinen att de träffades på morgonen för att spela lite ihop. De gick sedan vidare ner till hamnen till min bror Karlherbert och drack en kopp kaffe.

Nisse och Johan växte upp på stället Rosenlund strax väster om Askersund. Förutom mor och far bestod familjen av tio grabbar.

”När vi föddes vägde vi tre kilo tillsammans. Men det gick bra ändå. Trots att vi har bröder i Askersund blir det ändå vi båda som håller ihop. Övriga syskon träffar vi inte så ofta”, berättade tvillingarna en gång för mej.

Nisse arbetade vid Hammars glasbruk fram till 1992, då bruket stängdes.

”Jag började jobba skift men fick sluta med det. Magen stoppade inte. Istället fick jag börja köra truck på dagtid. Det passade mej bra”, omtalar Nisse.

”Jag var byggnadsarbetare , men fick förtidspension. Rygg och axlar var slut”, upplyser Johan.

Folk har ständigt förväxlat Nisse och Johan. De har blivit så vana med förväxlingarna att de inte tänker på det längre.

”Lärarna kunde aldrig hålla reda på vem som var vem av oss, men det var bara roligt”, säger de båda.

Tvillingarna har bara utnyttjat sin likhet vid ett tillfälle, men det är preskriberat för länge sedan.

”Vi blev stoppade av polisen när vi var unga. Bara en av oss hade körkort och det var inte han som körde. När vi såg polisen fick den som körde snabbt körkortet. Något som polisen aldrig upptäckte”, skrattar Johan och Nisse.

Det är inte nog med att de träffas varje morgon på stan.

”Vi ringer också till varandra på kvällen”, säger de.

Vad pratar ni om då när ni redan har träffats på dagen? Finns det så mycket kvar att tala om?

”Kvällssamtalet är viktigt för oss. Spelet måste kollas och så blir det en del annat snack”, förklarar Nisse och Johan.

Någon av tvillingarna jobbade på Askersunds trikåfabrik en gång i tiden. Här tar åkare Skoog en av tvillingarnas kartonger. Bilden är från 1959

PS! Kommentera gärna. Det skulle vara trevligt.