Blog Image

Oves Blogg

Länk till hemsidan:ovedanielsson.se

Länk till hemsidan: ovedanielsson.se

Kåkarna föll som på löpande band

Uncategorised Posted on ons, september 18, 2019 23:32:40

I mitten på 80-talet föll gamla kåkar i Askersund som på löpande band. Gamla byggnader föll som furor för de glupska grävmaskinskäftarna. Nu var det inte så farligt som det låter. Det rörde sig mest om gamla fallfärdiga byggnader som störde stadsbilden. Men något hus kanske ha gått att rusta. Som gamla Kraftbolaget vid Sundsängen. Med dagens syn på gamla hus och miljöer, tror jag inte det varit möjligt att riva allt som gjordes vid den här tiden. Då skulle det gamla bort för att ge plats för nysatsningar.

Gamla Kraftbolaget  med klapphuset till vänster vid Sundsgatan 

Bandykändisen Bertil ”Garvis” Gustafsson arbetade som kontorist åt Kraftbolaget i många år. Han tyckte det var synd att hans gamla arbetsplats skulle gå ett sådant dyster öde till mötes.

”Läget var ju underbart. Förr i tiden var huset och trädgården med alla fruktträd mycket välskött. Övermontören bodde på övervåningen. Det var en trevlig arbetsplats där folk kom in och betalade sin elräkningar. På den tiden var folk noga med att få ett ”riktigt” kvitto. Kraftbolagets gamla förrådsbyggnader norr om huset revs tidigare”, har ”Garvis” berättat för mej.

Det var full trafik av människor som kom och gick till området runt gamla Kraftbolaget. Det kommunala klapphuset låg alldeles intill. Innan tvättmaskinerna gjorde sitt intåg i det svenska folkhemmet, var många hänvisade till klapphuset på Sundsängen. Fortfarande finns det spår efter klapphuset. Ledstängerna att hänga tvätten på finns kvar. I dag har båtfolket tagit över området.

Klapphuset  som revs för ett antal år sedan. Ledstängerna att hänga tvätten på finns kvar.

I februari 1986 påbörjades rivningen av ”Wiktorinska fastigheten” , som låg utmed Drottning Kristinas väg , mitt emot Sjöängsskolan. Rivningen blev ett vardagsnöje för många askersundare. Massor av skolungdom följde också rivningen från skolgården. I dag finns där ett av Askersundsbostäders hyreshus. En lyckad rivning om man får säga så. Dagab vill köpa tomten för att etablera en butik där, men det sa politikerna nej till. Motivet till den negativa inställningen var att det fanns nog med dagligvarubutiker i Askersund. Ett sådan nej skulle förmodligen aldrig gått igenom dag. Men trycket från handlarna på politikerna var stort. De ville inte ha någon konkurrens i centrala  staden.

Wiktorinska fastigheten. I februari 1986 påbörjades rivningen av ”Wiktorinska fastigheten”, som låg utmed Drottning Kristinas väg , mitt emot Sjöängsskolan.  

Samma år revs Lantmännens gamla magasin i hamnområdet. Den gamla magasinsbyggnaden hade blivit ett stort härligt tillhåll för tjocka feta råttor som mumsade på rester av säd. I dag finns där ett privat hyreshus, men innan det blev klart fanns det många förslag på hur tomten skulle användas. Ett var att bygga ett antal Sjöbodar till. Det mest radikala var ett Folkets hus med badhus. Det fanns ritningar och kostnadsförslag framme. Kostnaderna för bygget var beräknat till mellan 20 och 30 miljoner. Redan från början stötte projektet på patrull från politikerhåll. Bara namnet Folkets hus avskräckte. Medborgarhus var ett bättre namn ansåg en del politiker. Något parti menade att ett badhus skulle vara kommunalägt och ligga intill Närlundahallen. Resultatet av det hela blev ett fint hyreshus. Och Askersund saknar fortfarande ett badhus….

Lantmännens anläggning i bakgrunden. Rivningen började  1986.

Kvarnen i hamnområdet som också är  borta

Parkeringar var en annan fråga som diskuterades flitigt. Frågan är fortfarande aktuell. Det blir aldrig nog med parkeringar, eftersom nästa alla har en egen bil i dag. Hetast var diskussionen om parkeringen som finns i hörnet Lilla Bergsgatan-Norströmsgatan. I dag är det en öppen parkering, men en del ville göra ett parkeringsdäck där. Politikerna som satt i majoritet den gången tyckte att ett parkeringsdäck i Askersund var att ta till i överkant. Andra menade att de styrande var helt insnöade. Ett snyggt parkeringsdäck var ändå en framtidssatsning som skulle lösa bristen på parkeringsplatser söder ut i staden. Men det blev inget däck som alla kan konstatera i dag. Rätt eller fel?

Norströmsgatan. Hus rev för att ge  plats åt parkering till vänster på bilden. Parkeringen i hörnet Lilla Bergsgatan-Norströmsgatan vill en del göra som ett parkeringsdäck. Men så blev det inte.

Parkeringen vid Folkets hus

När jag ändå är inne på parkeringsproblem så var polisen i Askersund mycket oroade över situationen redan på i mitten på 50-talet då det inte fanns så gott om bilar. Det hängde ihop med att IFK Askersunds bandylag som spelade i allsvenskan. Den ordinarie parkeringsplatsen vid gamla IP skulle var som en droppe i havet. Särskilt då Örebro SK kom på besök. Till slut fick IFK till en lösning genom att låna lediga tomter i närheten av idrottsplatsen.

Parkeringsfrågan vd gamla IP var et stort problem på 50-talet när bandylaget låg i allsvenskan. Bilden är från 1957.

Leif Linus Larsson har bidragit  med en del av  bilderna. Vi brukar samarbeta.

PUBLICERAT AV

Ove Danielsson

Ove DanielssonIFK:s damer tog poäng mot serietvåan GSBK

Uncategorised Posted on sön, september 15, 2019 18:51:34

IFK Askersunds damlag i fyran gjorde en ny bra match mot serietvåan GSBK (Guldsmedshyttan/Stråssa BK). Matchen slutade 1-1 sedan IFK haft ledning långt in på andra halvlek.

Lagen hade var sin halvlek. Förmodligen berodde det på den hårda vinden. Julia Wilhelmsson gav hemmalaget ledningen efter sju minuter. Julia tillhörde också de bättre på planen. Tyvärr gick hon miste om en straffspark i slutet av matchen. IFK hade också känning på ytterligare några mål före pausvilan. GSBK tryckte på efter pausen och prickade ribban vid ett par tillfällen innan kvitteringsmålet kom.

Efter pausen åkte IFK:s målvakt Helena Wågemo på en mycket tveksam frilägesutvisning.  Vendela Högqvist hoppade in i buren och gjorde fint ifrån sig. Hon var också bra som utespelare i första halvlek.

IFK kämpade och slet på som vanligt. Laget försöker verkligen spela fotboll. Det ser bra ut inför nästa säsong.  Ett jämnt och kämpastarkt gäng. Priset som bästa hemmaspelare fick Natalie Carlsson.

Tyvärr handlade det mycket om domaren Johan Kurt. Det är inte bra när domarna får huvudrollen. Bra domare märks nästan inte. De får  respekt ändå.Gröna cyklar istället för bilersättning

Uncategorised Posted on ons, september 11, 2019 23:34:38

Förhandlingsläget var helt låst.. Det hela inträffade i slutet på 70-talet i Askersund och som gav eko i hela landet. Tjänstemännen vill ha höjd bilersättning, men efter segslitna förhandlingar satte kommunens förhandlingsgrupp klackarna i backen. Istället för höjd ersättning köpte kommunen in tre gröna cyklar!

Byggnadsingenjör Tommy Hallsmark tar en titt cyklarna som skulle ersätta höjd bilersättning. Det hjälpte inte att cyklarna var nya och grönmålade. Hallsmark var skeptisk.

Tjänstemännen i hela Sverige hade sedan något år innan förhandlingarna i Askersund krävt höjd bilersättning. De hade 9 kronor och 10 öre per mil i ersättning. Efter 700 mil hade ersättningen reducerats. Det var just om den biten striden stod. En chefstjänsteman i Askersund hävdade att han hade gått med 2 000 kronor i förlust. Och då handlade det bara driftkostnaderna. Hårdast drabbade var personal på byggnadskontoret och socialkontoret. Ett stort antal tjänstemän hade dock accepterat uppgörelsen, men 19 stycken hade sagt upp sina bilavtal.

De drabbade tjänstemännen menade att service till allmänheten skulle bli sämre med cykelutflykter. Förhandlingsgruppen från kommunen hävdade att det skulle fungera bra med cyklar, med rätt planering från personalen. Allmänheten skulle också dra sitt strå till stacken genom att inte ringa samma dag som uppdragen skulle var utförda. Om någon akut situation skulle uppstå fanns det möjlighet att ta en taxi. På den tiden fanns det bara några få leasingbilar som ofta vara upptagna. Det var många som skulle dela på bilarna.

En av de mesta aktiva tjänstemännen var skåning. Han oroade sig mycket för den kommande vintern. Att trampa cykel i kyla och slask ställde han inte upp på. Han var också orolig för kommunens nästa steg i förhandlingarna. Kanske skulle de bli skidor och det var inte hans bästa sida. Det hade varit många snöfattiga vintrar i Skåne.

Kommunens förhandlare ville i samband med bilersättningsbråket gardera sig för liknade händelser i framtiden. Den som anställdes i fortsättningen skulle avkrävas ett körkort och ställa upp med egen bil. Den skånske tjänstemannen som var rädd för skidåkning, menade att ett sådant krav inte gick att genomföra i praktiken.

”Förutsätt att bilen går sönder och den anställde inte har några pengar att köpa en ny bil för. Inte ens en arbetsgivare kan tvinga honom att köpa en ny bil”, sa den aktive tjänstemannen till mej sedan förhandlingarna brutit samman.

Många ler säkert åt den här historien i dag, när det finns massor av leasingbilar inom den kommunala förvaltningen. Inget konstigt med det. Och nu ser man också att många inom hemtjänsten cyklar. Både med vanliga cyklar  och elcyklar.

PUBLICERAT AV OVE DANIELSSONMin tidningskrönika 8 september

Uncategorised Posted on sön, september 08, 2019 17:31:23

Bli inte oroliga om ni kommer till Askersund en söndagskväll och det är folktomt. Det har inte hänt något allvarligt. Folk sitter inne och tittar på tv-serien ” Tjuv&Polis-Kuppen i Askersund” som är inspelad i kommunen. Ett antal askersundare finns med som tjuvar. Ingen vill missa något sådant.

Kom att tänka på när IFK spelade allsvensk bandy mot Örebro SK en gång i tiden. Publiksiffran var 2 000. I stan bodde då  2 002 personer. Folk undrade vad de två som inte var på bandy sysslade med den eftermiddagen. Vet att intresset är lika stort för tv-serien.  Vad gör de som inte tittar i så fall?

I Askersund har det funnits några möjligheter att förverkliga sina skådespelardrömmar tidigare. I mitten på 50-talet inträffade en sensation.  Då spelades delar av den fransk-svenska filmfabeln ”Häxan” in i Askersund. Det drällde av kända skådespelare i stan under några veckor. Fransyskan Marina  Vlady återfanns i huvudrollen som häxa. I verkligheten var hon minst av allt en häxa. När filmen spelades in var hon 17 år och redan världsstjärna med ett 20-tal stora filmroller bakom sig. Vackra Marina med sitt långa blonda hår väckte naturligtvis stor uppmärksamhet i Askersund under inspelningsveckorna. En främmande fågel i 50-talets Askersund.

Många askersundare fick chansen att medverka som statister. Det blev ett minne för livet. En del hade också säkert egna större filmdrömmar. Kände en som sågade ved några dagar framför kameran, men som aldrig kom med på filmen. Filmgänget behövde ved till några scener och då placerades en kamera framför mannen jag kände. Frågan är om det fanns någon rulle i kameran, men bra med ved blev det.

Häxan Mariana Vlady

En annan man som jag var mycket bekant med skulle som statist spela lite berusad på kyrkbacken i filmen. Delar av filmen utspelades vid Skagershults kyrka. Tyvärr tog min vän rollen lite för allvarligt. Han kunde inte genomföra statistrollen utan plockades snabbt bort. Benen var allt för vingliga för att det skulle bli trovärdigt.  Det är en sak att vara lite onykter och en annan att var mera onykter.

När filmen hade premiär i Askersunds Folkets hus 1956, kunde man i förhandsreklamen läsa att det var bäddat för en ”våt spetsnäsdukskväll för damerna”. Om herrarna stod inget.

För mej som tycker att alla filmer ska sluta lyckligt blev ”Häxan” en besvikelse när jag såg en reprisföreställning i Folkets hus för några år sedan. Det slutade i rena eländet på kyrkbacken. Ett antal kvinnor-därav många av statisterna från Askersund- försökte helt enkelt ta kål på Marina Vlady. Ska inte avslöja hur det slutar för alla som inte sett filmen. Men i Askersund har de flesta sett filmen. Precis som de flesta kommer att följa ”Tjuv&Polis -Kuppen i Askersund ”.Ny förlust för IFK i fyran

Uncategorised Posted on lör, september 07, 2019 18:45:37

Stundtals drog det in mörka moln över Solberga IP i Askersund på lördagseftermiddagen. Och det gör det också över  IFK:s herrlag i fyran  just nu.  Det blev förlust mot Bosna med 4-0 och IFK börjar  ligga knepigt  till i serien.

Spelmässigt var det ganska jämt. När Bosna gjorde 1-0 efter tio minuter var det mitt i en IFK-press. Så har det varit i många matcher för IFK. Det stora problemet är målskyttet. Det blir för trassligt framför motståndarmålet Och skyttekungar växer inte på träd. Bosna hade tre fyra chanser i första halvlek och gjorde två mål.

 Muamer Sepic gjorde två mål. Dino Gavac och Semir Fific stod för de övriga målen.

Morgan Särèn jobbade bra i IFK-målet men blev oftast själv med  motståndarna. Så får det inte vara.  I de återstående matcherna måste IFK täppa till det ordentligt  i försvaret och anfallarna  måste göra mål. Då blir det vinst.IFK:S damlag tog en säker vinst mot Gideonsberg

Uncategorised Posted on lör, september 07, 2019 17:56:58

IFK Askersund har ett riktigt bra damlag på gång. Det blev  vinst med klara 3-0 hemma på Solberga  i lördags  mot Gideonsbergs IF i division fyra.

Första målet kom redan efter en minut genom Julia Wilhelmsson. IFK fortsatte sedan att rulla på med ett varierat spel.  Ibland kortpassning och ibland lite längre bollar. Precis den blandning alla lag borde använda och som ger resultat. Men då måste man ha spelare till det.

Med tanke på att det är första året IFK:s unga lag spelar i fyran så måste alla vara nöjda. Henrik och Anders gör ett fint jobb med laget.

Målen gjordes av Julia Wilhelmsson, Vendela Högqvist och  Jenna Mogren Dowding. Priset till bästa hemmaspelare gick helt rätt till försvarsklippan Nathalie Bohman.Nybygget vid Vårdcentralen i Askersund

Uncategorised Posted on tor, september 05, 2019 10:08:24

Det  händer  mycket  just  nu  invändigt vid  nybygget intill Vårdcentralen i Askersund .  Bland annat  har  byggarna börjat monterat  upp köken på avdelningarna och sätta upp skåp i lägenheterna. Mattläggningen är  också i full gång.

Kök  på avdelningarna är  på gång  är  på gång.

Gaveln mot Trafvenfeltsvägen muras för fullt.Motion om tiggeriförbud i Askersund

Uncategorised Posted on tor, september 05, 2019 09:34:10


Nästa »